Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A luat-o razna prețul celui mai rar metal din lume, pe fondul crizei din Africa de Sud

ytimg.com
rodiu

Criza energetică din Africa de Sud, principalul furnizor de rodiu la nivel mondial, a provocat o creștere „supersonică” a celui mai rar metal din lume. Rodiul este folosit pentru a reduce emisiile vehiculelor auto, astfel că cererea la nivel mondial este uriașă, însă producția a scăzut, scrie Mediafax.

Producătorii auto reprezintă aproximativ 85% din cererea de rodiu, iar standardele de emisii care intră în vigoare în China, cea mai mare piață auto din lume, necesită cu 50% mai mult rodiu pe vehicul.

Datele din Africa de Sud arată că producția de metale din grupul platinei, inclusiv rodiul, a scăzut cu 13,5% în noiembrie, iar comercianții se așteaptă la perturbări mai mari din cauza unei crize la compania electrică de stat Eskom.

Prețurile s-au ridicat la 9.975 dolari uncie, de la 6.040 dolari la începutul lunii ianuarie, de zece ori peste prețurile de la jumătatea anilor 2010 și aproape de maximul tuturor timpurilor, de 10.050 dolari uncia atins în 2008. Rhodium nu este tranzacționat al bursă, iar producătorii, care vând în principal prin contracte pe termen lung, oferă foarte puțin pe piața spot, a spus un comerciant din Londra.

Rodiul este utilizat pentru a neutraliza oxizii de azot în eșapamentele auto, iar reglementările din ce în ce mai stricte privind emisiile, în special în China, obligă producătorii auto să utilizeze mai mult metal.

Analiștii se așteaptă ca oferta să fie depășită de cerere în acest an, pe fondul întreruperilor de energie din minele din Africa de Sud, care produc mai mult de 80% din rodiul extras.

Piața rodiului, de 1,1 milioane de uncii pe an este relativ stabilă, cu mici surplusuri în ultimii ani, potrivit producătorului de specialitate Johnson Matthey. Cu toate acestea, consumul va crește mai rapid decât producția, împingând piața într-un deficit de 100.000-150.000 de uncii anul acesta, a declarat Johann Wiebe de la compania de cinsultanță Refinitiv GFMS.

În 2008, piața s-a confruntat cu o volatilitate extremă a prețului, prețul prăbușindu-se de la un maxim al tuturor timpurilor de 10.050 dolari la mai puțin de 1.000 dolari în câteva luni.

Vezi si: Start la alianțe locale spectaculoase / L.Orban, către PNL: Lăsați-o mai moale cu racolările! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.