Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit femeia care l-a ajutat pe Oskar Schindler să salveze 1.300 de evrei de la execuție

lagar holocaust

Mimi Reinhard, secretara care a scris la maşină numele sutelor de evrei salvaţi de Oskar Schindler, industriaşul german care i-a ajutat să evite execuţiile naziste, a murit la vârsta de 107 ani, informează site-ul revistei People.

Mimi Reinhard, o evreică născută în Austria cu numele Carmen Koppel, era prizonieră într-un lagăr de concentrare de lângă Cracovia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1944, potrivit Congresului Mondial Evreiesc. Faptul că vorbea fluent limba germană şi abilităţile ei de a scrie la maşină l-au determinat pe Oskar Schindler să o recruteze pentru un loc de muncă în biroul administrativ al lagărului. Acolo, a primit misiunea de a scrie la maşină o listă cu peste 1.000 de prizonieri evrei care lucrau în fabricile deţinute de Schindler, salvându-i astfel de la o moarte aproape sigură în lagărele naziste.

La peste 76 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Mimi Reinhard a murit vinerea trecută într-un azil pentru vârstnici din Herzliya, o localitate din Israel, a anunţat fiul ei, Sasha Weitman, pentru cotidianul american The New York Times.

După război, Mimi Reinhard s-a mutat la New York şi apoi în Israel, în 2007, pentru a locui alături de fiul ei. Sasha Weitman a lucrat ca profesor de sociologie la Universitatea din Tel Aviv, a raportat cotidianul britanic The Guardian.

Oskar Schindler - care a murit în 1974 - a salvat de la moarte aproximativ 1.300 de evrei. Datorită acestui lucru, el a fost numit "Drept între popoare" de Muzeul Holocaustului Yad Vashem din Israel, o distincţie atribuită cetăţenilor non-evrei care au contribuit la salvarea evreilor în timpul Holocaustului.

Povestea vieţii sale a stat la baza bestsellerului "Schindler's Ark", publicat în 1982, şi a adaptării sale cinematografice, lungmetrajul "Schindler's List", regizat de Steven Spielberg şi care a câştigat şapte premii Oscar la gala organizată de Academia de film americană în 1994.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.