Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit poetul francez suprarealist Alain Jouffroy

lumanare doliu

Poetul suprarealist francez Alain Jouffroy, eternul "revoltat împotriva absenţei revoltei", laureat al premiului Goncourt pentru poezie în 2007, a murit duminică, la 87 de ani, a anunţat luni soţia sa, Fusako Hasae, citată de AFP. 

Romancier, eseist, critic de artă, director de revistă, Alain Jouffroy a primit premiul Goncourt pentru întreaga sa creaţie. 

Născut la Paris în 1928, apropiat al lui Louis Aragon, Alain Jouffroy a fost o prezenţă remarcabilă a vieţii intelectuale franceze din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Adept al mişcării suprarealiste (în pofida unei neînţelegeri cu Andre Breton, pe care îl va apăra totuşi toată viaţa), a fost prieten cu artişti printre care pictorii Victor Brauner şi Roberto Matta. Aflat mereu în avangarda culturală franceză, Jouffroy a fost unul din principalii artişti care au introdus în Franţa, la începutul anilor 1960, genul pop art şi reprezentanţi ai Beat Generation. 

Militant pentru "o revoluţie a privirii" atât la artist, cât şi la spectator, el a publicat cu un an înainte de mişcările de protest din mai 1968 un eseu despre "Abolirea artei". Tot în 1967, a participat la înfiinţarea revistei "Opus International",menite să ofere o privire mai puţin monolitică asupra artei. Revista a apărat artişti tineri ca Daniel Buren sau Olivier Mosset şi a abordat forme noi de artă, cum ar fi filmele lui Jean-Luc Godard. 

În anii 1970, a început să fie pasionat de arta şi literatura Extremului Orient, îndeosebi din Japonia şi, între 1983 şi 1985, a fost consilier cultural al ambasadei Franţei la Tokyo. 

De-a lungul cursul carierei sale a publicat peste 120 de lucrări, printre care monografii şi eseuri despre artişti ca Miro, Max Ernst, David sau Franco Gentilini.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.