Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acordul de liber-schimb UE-Canada, votat în PE. Semnificații pentru România

parlamentul european

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, s-a pronunțat miercuri în favoarea acordului de liber-schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA): 408 europarlamentari s-au pronunțat în favoarea textului, 254 au votat împotrivă, iar 33 s-au abținut.

După acest vot, o mare parte a prevederilor CETA intră în vigoare în mod provizoriu, până când acordul va fi ratificat de toate parlamentele naționale și regionale din UE, proces care ar dura până la 2  ani.

Negocierea acordului a fost una laborioasă și imprevizibilă, fiind nevoie de suplimentare negocieri cu regiunea Valonia, cu România și Bulgaria.

În baza negocierilor bilaterale purtate de fostul guvern Cioloș, adoptarea CETA la nivel european va genera eliminarea vizelor de intrare în Canada pentru cetățenii români și bulgari, în 2 etape:

  • De la 1 mai 2017, cetăţenii români care au deţinut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani sau care deţin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite, vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada pe baza unei autorizaţii electronice de călătorie (eTA) în loc de viză.
  • Vizele vor fi eliminate în totalitate începând din 1 decembrie 2017.

Cum au votat europarlamentarii

La votul de miercuri, europarlamentarii de dreapta, liberalii și majoritatea socialiștilor au fost în favoarea CETA, în timp ce Verzii, extrema stângă, extrema dreaptă și unii socialiști s-au opus.

Adversarii CETA îl consideră antidemocratic, prea favorabil multinaționalelor, permisiv în privința mediului sau prea periculos pentru agricultura europeană.

Una din țintele criticilor sunt tribunalele de arbitraj care ar urma să fie create imediat ce tratatul va fi aprobat definitiv. Aceste tribunale vor putea fi sesizate de o companie pentru a cere daune unui stat care ar lua măsuri contrare intereselor sale.

Radiografia relației comerciale România-Canada

Documentul adoptat miercuri va elimina 99% dintre taxele vamale. În plus, prevede cooperarea în domeniul social, în cel sanitar şi în cel de combatere a încălzirii climatice.

Un document de lucru transmis media române de către europarlamentarul Sorin Moisa, raportor pe acordul CETA, arată poza de moment a relațiilor comerciale România-Canada:

  • În jur de 1,2 milioane de locuri de muncă se bazează pe exporturi în afara Europei.
  • În 2015, exporturile românești de bunuri și servicii către Canada au fost de 203 milioane euro, în timp ce importurile din Canada au fost de 260 milioane euro.
  • Exporturile României de bunuri către Canada au fost evaluate la 75 de milioane de euro în 2015, în principal mașini/echipamente electrice, produse navale, mobilier, cereale, cauciuc.
  • Exporturile de servicii din România către Canada s-au ridicat la 128 de milioane de euro, în principal servicii de transport, turism și telecomunicații.
  • Stocul de investiții străine directe -FDI- din Canada: 64 de milioane de euro în 2015. Investitori canadieni sunt prezenți mai ales în București și în județele Bistrița-Năsăud, Arad, Harghita, Alba, Cluj și Sălaj. Aceștia au interese în multe domenii precum electronice, auto, sectorul serviciilor și cel agroalimentar.
  • IMM-urile totalizează până la 87% din numărul total de întreprinderi exportatoare din România. Dispozițiile specifice întăresc beneficiile CETA pentru companiile mici, cum ar fi: luarea în considerare a nevoile IMM-urilor în domeniul comerțului electronic, îmbunătățirea accesului la informații privind licitațiile achizițiilor publice, precum și utilizarea Sistemului Jurisdicțional în materie de Investiții (ICS).

CETA include prevederi pentru a facilita circulația specialiștilor și recunoașterea calificărilor. Acestea sunt probleme majore pentru companiile care furnizează servicii.

CETA oferă securitate juridică și îmbunătățește semnificativ mobilitatea furnizorilor de servicii, deoarece:

  • facilitează transferul personalului cheie peste Atlantic
  • permite companiilor să trimită personal pentru serviciile post-vânzare de interes special pentru furnizorii de mașini, software și echipamente
  • creează un cadru pentru recunoașterea calificărilor profesionale pentru sectoarele reglementate, cum ar fi arhitecții și contabilii

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.