Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activism cu parfum de CSM: Cine trage sforile în asociațiile de magistrați

sfori justitie

Cu puțin timp înainte de revocarea ministrului Justiției, Stelian Ion, asociațiile de magistrați simpatizante cu modul de a face politica al USR au emis un comunicat de presă în care cereau desființarea Inspecției Judiciare și reînființarea sub forma a două instituții separate, una pentru procurori și alta pentru judecători.

Poziția publică a asociațiilor nu este una suprinzătoare, mai ales că membrii marcanți ai acestora fac obiectul unor cercetări disciplinare ca urmare a discuțiilor purtate de aceștia pe grupul de Facebook „Forumul Magistraților”.

Ce este cu adevărat interesant este că această ipoteză nu este una originală, ci una prezentată în spațiul public de procurul Cristian Ban, membru al Secției pentru procurori a CSM și artizanul comunicatului de presă prin care se solicita continuarea procedurilor de numire a procurorilor de rang înalt după demiterea lui Stelian Ion.

Ideea năstrușnică a procurorului Ban a fost prezentată în ședința Secției pentru procurori a CSM din 23 martie 2021, alături de un „rechizitoriu” al activității inspectorului-șef Lucian Netejoru, sub forma unei solicitări publice adresate fostului ministru Stelian Ion, și el prezent la ședință.

„Solicit public domnului ministru al Justiției inițierea cât mai urgentă a unui proiect de lege sau chiar a unei ordonanțe de urgență privind reorganizarea Inspecției Judiciare. Din acest punct de vedere sunt în asentimentul celor 75% dintre colegii procurori care doresc reorganizarea acestei instituții în două inspecții, una pentru procurori și alta pentru judecători”, afirmat procurorul Ban, cu mai bine de cinci luni înainte de comunicatul unor asociații profesionale care solicită același lucru.

„Este necesară desființarea Inspecției Judiciare și crearea a două structuri de inspecție judiciară cu personalitate juridică distinctă, una pentru judecători și alta pentru procurori, cu înlăturarea funcționării pe sistem ierarhic subordonat”, se arată în comunicatul din 31 august a Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România, Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și al Asociației Inițiativa pentru Justiție. Adică exact asociațiile care apropiate atât de procurorul Ban, cât și de ministrul demis al Justiției, Stelian Ion.

Este doar un exemplu că ideile de așa-zisă reformă vin din rândul unor persoane direct interesate pentru a schimba anumite aspecte din funcționarea justiției și nu sunt expresia unei dorințe de a reforma un sistem judiciar care de multe ori își arată limitele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.