Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Actorii internaționali discută situația din Siria

Azaz,_Syria

Vladimir Putin, președintele Rusiei, s-a întâlnit luni, 23 noiembrie cu  ayatolahul Ali Khamenei, liderul spiritual și principala figură a politicii externe a Iranului. În aceeași zi David Cameron, premierul Marii Britanii, l-a vizitat la Paris pe președintele francez, Francois Hollande.

Întâlnirea dintre Putin și Khamenei s-a focalizat cel mai probabil pe problema siriană. Rusia și Iranul sunt principalii susținători ai regimului lui Bashar al-Assad și majoritatea comentatorilor sunt de acord că fără sprijinul lor forțele guvernului sirian s-ar prăbuși.

În plus, Rusia a ridicat interdicția asupra vânzării și livrării de material tehnologic pentru două situri nucleare iraniene. Măsura vine pe fondul acordului semnat între Iran și marile puteri nucleare prin care Iranul se angajează să limiteze programul său nuclear, informează Agerpres.

La Paris, Cameron și Hollande și-au afirmat hotărârea de a acționa împotriva ISIS. Președintele francez a declarat că atacurile franceze în teritoriul statului Islamic vor continua. Premierul Cameron a susținut această poziție, susținând că Marea Britanie trebuie să se alăture Franței.

„Săptămâna aceasta voi prezenta în Parlamentul britanic strategia noastră de ansamblu”, a adăugat el, citat de Mediafax.

Cameron a mai propus să se pună la dispoziţia armatei franceze o bază aeriană britanică din Cipru .

Sâmbătă, 21 noiembrie, Consiliul de Securitate ONU a adoptat, la cererea Franței, o rezoluție prin care „cere statelor care sunt capabile să ia toate măsurile necesare, în conformitate cu dreptul internațional și în special cu Carta ONU” împotriva ISIS, informează Agerpres. Totuși, pentru că nu a invocat în mod specific capitolul 7 din Carta ONU, presa internațională consideră că rezoluția nu autorizează folosirea forței. Rusia și Franța argumentează că au atacat ținte ISIS în scop de autoapărare și, de aceea, nu este necesară o rezoluție ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.