Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Actorul Arnold Schwarzenegger împlinește 70 de ani

www.agerpres.ro
Arnold Schwarzenegger

Actorul Arnold Alois Schwarzenegger s-a născut la Thal, Austria, la 30 iulie 1947, potrivit http://www.schwarzenegger.com/bio.

Tatăl său a fost polițist. În 1968, s-a stabilit în Statele Unite ale Americii și a primit cetățenia americană în 1983, păstrând însă și cetățenia austriacă.

După terminarea liceului și a stagiului militar, a urmat studii de economie, susținând examenul de licență în 1980, la Universitatea Wisconsin. A fost atras de sport încă din copilărie. La numai 20 de ani, câștiga titlul Mister Universe la culturism, fiind cel mai tânăr campion mondial din istoria acestei discipline sportive.

S-a retras temporar din viața competițională în 1975, adunând până atunci șase titluri Mister Olympia (între 1970 și 1975) și patru titluri Mister Universe, căpătând porecla ''Stejarul austriac'' și devenind un simbol al culturismului mondial. A revenit în 1980 și a câștigat pentru a șaptea oară titlul Mister Olympia. Nimeni până la Schwarzenegger nu câștigase atâtea titluri de Mister Olympia, deși ulterior, performanța sa a fost depășită de Lee Haney și Ronnie Coleman. În anii '70, s-a lansat în afaceri imobiliare și s-a apucat de scris, anunță Agerpres.

Citește și: PANICĂ MARE la celebrul festival Tomorrowland: Zeci de mii de oameni, ÎN PERICOL din cauza unui incendiu URIAȘ - VIDEO

A înființat, între altele, firma de expediție și difuzare ''Oak Productions'', iar, în 1991, împreună cu Sylvester Stallone și Bruce Willis, a deschis, la New York, prima filială a lanțului de magazine fast-food Planet Hollywood. În 1996, cifra anuală de afaceri a celor 32 de magazine fast-food se ridica la circa 50 de milioane de dolari.

Cariera sa actoricească a început în anii '80, rolurile interpretate impunând un personaj invulnerabil și invincibil, un justițiar încăpățânat și abil, pentru ca ulterior să abordeze și roluri de comedie.

A jucat în filme ale unor mari regizori precum Bob Rafelson, Robert Altman, James Cameron, Mark Lester, John Irvin, Ivan Reitman sau Paul Verhoeven.

A fost distribuit pentru prima oară în filmul ''Hercule la New York'' (1969), urmat de o serie întreagă de alte filme, care l-au propulsat în atenția publicului: ''Happy Anniversary and Goodbye'' (1974), ''Conan Barbarul'' (1982), ''Terminator'' (1984), ''Conan Distrugătorul'' (1984), ''Commando'' (1985), ''Predator'' (1987), ''Furia roșie'' (1988), ''Total Recall'' (1990), ''Terminator 2: Ziua Judecății'' (1991), ''Minciuni adevărate'' (1994), ''Goana după cadou'' (1996), ''Batman & Robin'' (1997), ''Apocalipsa'' (1999), ''Victime colaterale'' (2002), ''Terminatorul 3: Supremația Roboților'' (2003), ''Terminator — Salvarea'' (2009), ''Eroi de sacrificiu'' (2010), ''Eroi de sacrificiu 2'' (2012), ''Ultima redută'' (2013), ''Escape Plan: Testul suprem'' (2013), ''Sabotage'' (2014), ''Eroi de sacrificiu 3'' (2014), ''Maggie'' (2015), ''Terminator Genisys'' (2015), ''Aftermath'' (2017), ''Killing Gunther'' (2017), ''Journey to China: The Mystery of Iron Mask'', acesta din urmă fiind programat să apară în cinematografe în a doua jumătate a anului 2017. Primul rol din 2018 va fi în ''Eroi de sacrificiu 4''.

În 1976, a jucat în pelicula ''Stay Hungry'', regizată de Bob Rafelson, rol pentru care a fost răsplătit cu Globul de Aur în 1977 la categoria ''Cel mai bun debut masculin al anului''. Totodată, este singurul actor care a fost inclus atât pentru rolurile sale pozitive cât și negative în lista ''Hundred Years of Heroes and Villains'' de către Institutul American de Film, conform http://www.schwarzenegger.com/bio.

Actorul a scris la o serie de publicații având ca temă culturismul: ''Arnold: The Education of a Bodybuilder'' (1977), ''Arnold's Bodyshaping for Woman'' (1979), ''Arnold's Bodybuilding for Men'' (1981), ''The New Encyclopedia of Modern Bodybuilding'' (1998).

Arnold Schwarzenegger nu este doar actor și scriitor, ci și politician. Republicanul Schwarzenegger a fost ales, la 7 octombrie 2003, în cadrul unor alegeri de tip special numite recall election, guvernator al Californiei, după demisia democratului Gray Davis. A depus jurământul de învestitură la 17 noiembrie 2003. Mandatul lui Gray Davis urma să se încheie la 8 ianuarie 2007. La 16 septembrie 2006, Schwarzenegger și-a anunțat candidatura pentru postul de guvernator al Californiei și a fost reales în noiembrie același an. Al doilea mandat de guvernator s-a încheiat la 3 ianuarie 2011, el nemaifiind eligibil pentru un al treilea. S-a remarcat prin promovarea surselor alternative, ecologice de energie și prin campania internațională dusă împotriva încălzirii globale.

A mai ocupat funcțiile de consilier al președintelui George W. Bush responsabil cu Sportul și Educația Fizică, precum și consilier al guvernatorului de California Pete Wilson în același domeniu.

În 2012, a fost inclus în rândul celor mai influenți sportivi din toate timpurile, adică International Sports Hall of Fame. Institutul pentru Stat și Politică Globală din cadrul Universității din California de Sud a fost numit Schwarzenegger în onoarea sa. La 28 aprilie 2017, a fost distins cu Ordinul Național al Legiunii de Onoare de către oficialitățile franceze, în grad de ''commandeur''.

S-a căsătorit, la 26 aprilie 1986, cu jurnalista Maria Owings Shriver, nepoata senatorului democrat Ted Kennedy, cu care are patru copii — Katherine, Christina, Patrick și Christopher. În 2011, după 25 ani de căsătorie cei doi s-au despărțit, după ce a ieșit la iveală faptul că Arnold Schwarzenegger are un copil în afara mariajului, cu o angajată a familiei.

În octombrie 2012, actorul și-a publicat memoriile într-o carte autobiografică intitulată ''Total Recall: My Unbelievably True Life Story''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.