Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzații GRAVE - Apa din Buftea, plină de bacterii. Ministerul Sănătății știe

robinet, apa

Deputat USR Cornel Zainea scrie pe blogul său că analizele de laborator arată că apa din localitatea Buftea este plină de bacterii, iar ministerul Sănătății recunoaște situația recomandând ca aceasta să fie fiartă înainte de a fi folosită în cazul copiilor.

"În septembrie am fost să prelevăm mostre de apă de la oamenii din Buftea. Rezultatul? Apa este absolut nepotabilă, trebuie fiartă înainte de a fi băută, o recunoaște chiar Ministerul Sănătății. În mod normal, această verificare trebuie făcută de Direcția de Sănătate Publică și de Autoritatea pentru Protecția Mediului. De ce am decis să o facem noi? Oamenii din Buftea suferă de câțiva ani din cauza calității slabe a apei potabile, problemă despre care am scris și aici. Deși oamenii au ieșit în stradă să protesteze pentru dreptul la apă curată, deși există nenumărate mărturii că apa nu se poate consuma, autoritățile susțin că apa se poate bea în siguranță", a scris deputatul USR Cornel Zainea, pe blogul său, conform Mediafax.

Parlamentarul spune că a susținut și în plen această cauză, a trimis interpelări către Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului, "dar răspunsul a fost mereu același: totul este în regulă".

Nicolae Robu, FOC și PARĂ la ieșirea de la DNA: Eu sunt un om ultra cinstit, nu pot să nu fiu revoltat

În interpelarea din Parlament se arată că "am decis să apelez la un laborator acreditat RENAR pentru a vedea cât de potabilă este în realitate apa din Buftea. La robinet curg bacterii, apa nu este potabilă Așa cum bănuiam, a ieșit la iveală și adevărul: apa este absolut nepotabilă. Concentrația de mangan este ridicată – 56 µg/litru, în timp ce legea prevede maxim 50 µg/litru. Ar părea că depășirea nu este gravă, dar apa potabilă ar trebui să nu aibă mai mult de 10 – 15 µg/litru în mod normal iar peste 50 µg/litru este considerată potenţial dăunătoare. Depășirea nivelului de mangan poate duce la intoxicare cu mangan, ceea ce produce daune neurologice foarte grave, mai ales la nou-născuți și copii".

Totodată, analizele ar fi arătat că există un număr enorm de colonii de bacterii neidentificate (peste 30.000), "deși apa este clorinată și maximul admis conform legii ar fi ZERO!".

"Ce însemnă aceste numere? Înseamnă nu numai că apa nu este potabilă, dar este atât de contaminată încât nu poate fi folosită nici măcar pentru spălarea fructelor și legumelor sau spălatul mâinilor – cu alte cuvinte mai rău murdărește decât curăță. Efecte neurologice „insesizabile”

Pentru că această descoperire este foarte gravă, am cerut și un punct de vedere din partea Ministerului Sănătății pe baza rezultatelor de laborator. Răspunsul este edificator în privința gradului de nepăsare față de sănătatea cetățenilor: efectele neurologice ale manganului sunt “insesizabile”! Deci ele există dar nu se pot vedea. O explicație aiuritoare din partea unui minister al “sănătății”.

Comisia Europeană pregătește cel mai dur MCV! Un fost ministru al Justiției iese la rampă și avertizează: 'Noi sigur n-o să ținem cont'

Totuși, Ministerul recunoaște că ceva s-ar putea să nu fie chiar ok, așa că nu recomandă apa din Buftea pentru hrana nou-născuților, ci fierberea apei pentru mai multă siguranță. Așadar, apa cu cel mai mare tarif de furnizare din țară trebuie fiartă pe aragaz înainte de a fi băută, o recunoaște chiar Ministerul Sănătății!", se arată în interpelare.

Aceeași sursă arată că Ministerul Sănătății admite că rezultatele analizei prezintă neconformități, dar nu se pronunță legat de efectele asupra sănătății pentru că bacteriile nu sunt identificate.

"Rețeaua de distribuție a apei administrată de RAJA funcționeză ilegal, neavând nici acum autorizație de mediu, conform unui răspuns primit de la Ministerul Mediului. Această autorizație ar trebui să asigure inclusiv verificarea potabilității apei distribuite prin rețea, având la bază avize emise de Agenția Națională Apele Române și Direcția de Sănătate Publică. Legat de acest aspect, Ministerul Sănătății spune că nu intră în competența lui, deși autorizația de mediu este emisă în mod normal abia după ce sunt emise actele de reglementare din partea Direcției de Sănătate Publică, un organism din subordinea Ministerului Sănătății", mai spune parlamentarul Cornel Zainea.

În replică, RAJA SA respinge acuzațiile ca nefondate.

„RAJA SA Constanța este un important operator regional din România în domeniul alimentării cu apă a populației, deservind consumatorii din 153 de localități răspândite pe teritoriul a opt județe: Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Bacău, Brașov, Prahova și Dâmbovița. Încă din anul 2007, imediat după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adoptat conceptul de apă sigură, S.C. RAJA S.A. Constanţa a luat decizia implementării sistemului de management al siguranţei alimentului, obţinând în anul 2008 certificarea sistemului de management al siguranței alimentului în conformitate cu cerinţele standardului ISO 22000:2005. Tot compania noastră a fost prima din ţară, la nivelul căreia s-a înfiinţat un Serviciu de Calitate, ai cărui reprezentanţi monitorizează şi analizează indicatorii chimici, fizici şi biologici ai apei furnizate, indicatorii care atestă potabilitatea finală a apei livrate. În anul 2007, S.C. RAJA S.A. a primit pentru laboratoarele de analizare a apei potabile acreditarea RENAR, ceea ce atestă si certifică rezultatele obținute în urma analizării probelor prelevate.

- Pentru certificarea calității apei potabile livrate la Buftea de RAJA SA, dovadă sunt analizele efectuate în laboratoarele acreditate RENAR. Mai mult, Direcția de Sănătate Publică București prelevează periodic probe de la nivelul localității pe care le analizează in laboratoarele proprii. Până la ora actuală, toate rezultatele acestor analize au fost conforme, respectând prevederile legale în ceea ce privește indicatorii analizați.

- Pe data de 03 mai 2018, SC RAJA SA a obținut de la Direcția de Sănătate Publică a județului Ilfov, Autorizația Sanitară de Funcționare nr.78/03.05.2018, în care este specificat clar faptul că Sistemul de alimentare cu apă din localitatea Buftea îndeplinește prevederile reglementărilor sanitare în vigoare – Legea 458/2002 privind calitatea apei potabile și HG nr.974/2004 pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecție sanitară și monitorizare a calității apei potabile și a Procedurii de autorizare sanitară a producției și distribuției apei potabile.

- Pe data de 10.10.2012, revizuită în data de 02.03.2017, în urma finalizării investițiilor POS Mediu, RAJA SA a obținut de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului autorizația de mediu nr. 36.

- În cadrul programului Operațional Sectorial de Mediu, RAJA SA a investit în Buftea aproape 110 milioane lei. Investițiile au vizat extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare pe o lungime totală de 98 kilometri (53 kilometri sunt doar sisteme de alimentare cu apă noi edificate), realizarea unei stații de epurare moderne, dar și reabilitarea și extinderea surselor de captare și tratare apă potabilă. Toate aceste investiții au dus la creșterea calității apei potabile, lucru ce poate fi confirmat și de către autoritățile locale și centrale, responsabile cu monitorizarea calității apei.

- Având în vedere cele expuse mai sus, afirmațiile din cadrul materialului – Acuzații grave – Apa din Buftea, plină de bacterii. Ministerul Sănătății știe - nu sunt fondate”, transmite compania printr-un drept la replică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.