DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Acuzații grave: Serviciul secret al MAI, implicat în scandalul Bercea?

mircea basescu

Serviciul secret al Ministerului de Interne (DGIPI - mai cunoscut ca Doi și-un sfert) controlează foarte bine mediile ţigăneşti. Afirmaţia a fost făcută de fostul procuror Gheorghe Oancea. Totodată, acesta a susţinut că Serviciul secret al MAI este implicat în scandalul care-l vizează pe fratele preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu. Afacerea Bercea este "o lucrătură", spune Oancea.

"În opinia mea, ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce se întâmplă e un scenariu extrem de bine concentrat şi pus la punct, o activitate foarte laborioasă făcută de câţiva ani, cu o ţintă foarte precisă, dar care a găsit substanţă, motivaţie. Părerea mea e că toată această activitate a fost desfăşurată de serviciul secret al MAI care controlează, este notorie chestiunea, mediile infracţionale, în special cele ţigăneşti, nu mai vorbim de mediul penitenciar, unde mama lui Bercea Mondial spune tot ce trebuie să spună", a spus Gheorghe Oancea la Realitatea TV.

Întrebat dacă aceşti oameni au fost antrenaţi de profesionişti, Oancea a răspuns: "Mircea Băsescu e autorul unei prostii, generată probabil şi de nişte chestiuni de lăcomie. (...) Mediile infracţionale sunt penetrate de serviciul secret al MAI, mediile ţigăneşti. În penitenciare nu prea pătrunde SRI-ul..."

"Puterea are nevoie de informaţie. Informaţia înseamnă cunoaştere, cunoaşterea înseamnă putere. Când se ciocnesc asemenea instituţii, ies scântei!", explică fostul procuror.

"Se duce o luptă cruntă, acerbă, pe viaţă şi pe moarte!", mai spune Oancea.

În cazul de faţă, explică fostul procuror, s-a căutat "slăbiciunea".

"Întotdeauna, în situaţiile astea, se caută slăbiciunea. Eu cunosc psihologia ţigănească. Am lucrat cu ei... E o etnie aparte, cu o psihologie deosebită, e un membru unde nu pătrunzi foarte uşor. Abraham e doctor! Ceea ce mi se pare ciudat e că ţiganii din această cauză au avut nişte avocaţi până la Abraham. Au renunţat la ei. Timp de trei ani de zile crede cineva când se plănuia, se insista la fratele preşedintelui cu mita, lăsând la o parte personalitatea lui Mircea Băsescu... Ţiganii niciodată nu dau banii înainte! E o chestiune care ţine de lege la ei. Dintr-o dată, o sumă de 600.000 de euro pe care o dau când e arestat unul din ei... Serviciul care avea atribuţii în materia asta - nu am nimic cu Serviciul Special al MAI - până acum să nu fi identificat asemenea ţesătură?", mai spune Oancea.

Mai mult, fostul procuror atrage atenţia asupra unui amănunt extrem de important: discursul interlopilor, care pare "citit de pe prompter".

"Le-a trebuit ore să-i pregătească! Ăştia parcă aveau prompter ceva la momentul înregistrărilor!", spune Oancea.

În ceea ce priveşte banii pe care Bercea i-ar fi dat fratelui preşedintelui, procurorul susţine că există posibilitatea ca aceştia să fi provenit din altă sursă.

"Eu sunt convins că, în perspectivă, această cauză va fi finalizată, iar procurorii vor pătrunde în toate amănuntele şi dedesubturile şi vom avea mari surprize. Sunt cunoscător al psihologiei ţigăneşti. Vor întoarce armele! Personal, nu cred că ţiganii au dat 600.000 de euro. Nu cred că ei ar fi dat aceşti bani. E posibil ca banii să aibă o altă provenienţă. Ancheta e foarte grea, foarte stufoasă, însă trebuie făcută o verificare foarte serioasă a activităţii deţinutului aflat în penitenciar. El spune că e persecutat, că i se fac rapoarte în fiecare zi", mai spune Oancea.

"Mircea Băsescu a fost lucrat. Şi el, şi familia. Cum vă imaginaţi că el (Bercea Mondial, n.r.), de trei ani, dă telefoane pe la familie din penitenciar... Chestiuni ca astea credeţi că au fost trecute cu vederea de organele specializate ale MAI, nu s-a ştiut? E o naivitate să credem asta! Nu se poate ca un personaj ca acest Bercea Mondial, cu relaţii în mediul familiei prezidenţiale, este obiectiv numărul zero pentru toată lumea. E bătaie pe el! Cine are primul acces? Serviciul secret", a mai spus Oancea.

Cat despre avocatul lui Bercea Mondial, fostul procuror sustica ca acesta cunoaste foarte bine zona tiganeasca:

"L-am cunoscut pe generalul Abraham. Este un poliţist cu foarte multă experienţă. Dacă vreţi să facem o legătură cu subiectul de azi, vizavi de calitatea sa de avocat în această cauză, ţin să spun un lucru care probabil e important. Abraham cunoaşte foarte bine chestiunile care se petrec în arest, şi nu numai. Mă refer la penitenciare. Mă refer la modul în care sunt "lucraţi" infractorii pentru a da informaţii legat de dosare penale. Este profesia dumealui, este doctor în materia asta. Cunoaşte foarte bine psihologia şi comportamentul romilor. Cunoaşte bine faptul că, în mediile ţigăneşti, unde nivelul de infracţionalitate este extrem de ridicat, lucrurile nu se desfăşoară fără ştiinţă. Ministerul de Interne are un serviciu de informaţii foarte performant, dar mai puţin vizibil. Mediile ţigăneşti, mediile penitenciare, sunt burete de informaţii", a spus Oancea, în emisiunea "Jocuri de putere". Pavel Abraham este avocatul interlopului Bercea Mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.