Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adevărul din spatele pepenilor de Dăbuleni: cum fac samsarii un profit colosal. 'Este strigător la cer!'

pepene

Sezonul pepenilor este la apogeu, dar prețurile foarte mari practicate pe kilogram i-au pus pe gânduri pe mulți români. Un pepene roșu se vinde cu un preț variabil de 3-4 lei/kilogram. Medicul Egri Eduard arată faptul că, la Dăbuleni, producătorii vând pepenii cu 1 un leu/kilogram, dar intermediarii care îi cumpără și apoi îi distribuie în toată țara cresc prețurile de 3-4 ori și fac un profit colosal la fiecare transport.

”Povestea pepenilor de Dăbuleni.

În piața din Dăbuleni, oameni cu fețele arse de soare și cu mâinile mari, muncite, bătătorite și crăpate ca niște lopeți își vând pepenii cu prețul de 1 leu sau 1 leu și 20 bani kilogramul, iar probabil la cantități foarte mari acest preț se mai negociază.

La Sibiu în piață prețul per kg de pepeni este de 5 lei, adică 1 euro. Printr-un calcul extrem de simplu, la un transport cu un camion și remorcă, adică de 15 tone, așa cum se practică, un comerciant câștigă aproximativ 50000 lei (10000 euro) curați, scăzând costurile transportului și salariul celui care stă să vândă iar un producător câștigă la vânzare 15000 (3000 euro) la aceiași cantitate, dintre care un procent semnificativ sunt costurile de producție.

Pe de altă parte, în Italia, prețul kilogramului de pepeni variază între 2,5 și 3 lei (0.5-0.6 euro), adică la jumătate din prețul pe care îl găsim noi în piață. Să ai prețuri duble față de Italia la legume și fructe este strigător la cer.

Concluzia este simplă, la noi atât producătorul (adică țăranul pe care vrem să îl susținem) cât și cumpărătorul au de pierdut iar singurii care câștigă sunt samsarii...ăăă pardon, comercianții.

Ăsta este motivul că ne merge din ce în ce mai bine.”, scrie Egri Eduard.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.