Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administraţia Trump va exercita presiuni pentru o resetare extinsă a 'sistemului depăşit de stabilire a tarifelor' în cadrul OMC, avertizează un oficial

Tha New York Times
Donald Trump

Administraţia Trump va exercita presiuni pentru o resetare extinsă a ”sistemului depăşit de stabilire a tarifelor” în cadrul Organizaţiei Mondială a Comerţului (OMC), pentru a corecta ceea ce consideră a fi ani de zile de tratament incorect la care au fost supuse Statele Unite, a declarat miercuri reprezentantul pentru Comerţ al SUA, Robert Lighthizer, în timpul unei audieri într-o comisie a Congresului, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Citește și: ZIUA CEA MAI LUNGĂ pentru ex-colonelul SRI Daniel Dragomir - Curtea de Apel ATÂRNĂ între condamnarea sau achitarea acestuia

Lighthizer a spus că organizaţia de la Geneva este ”o mizerie” şi că modificarea tarifelor stabilite de OMC sunt necesare urgent pentru a reflecta mai bine realităţile economice actuale.

”Multe ţări cu economii mari şi dezvoltate menţin tarife foarte mari, cu mult peste cele percepute de Statele Unite”, a afirmat Lighthizer într-un discurs pregătit pentru o audiere în comisia pentru fiscalitate din Camera Reprezentanţilor.

El a spus că Washingtonul va solicita sprijin mai larg pentru propunerile sale privind notificările şi ”tratamentul special şi diferenţiat” pentru ţările în curs de dezvoltare.

Lighthizer a spus că procesul de căutare a unui nou lider al OMC ar putea să demareze reformele, dar că Washingtonul va respinge orice candidat care a avut în trecut vreo atitudine anti-americană. Actualul director general, Robert Azevedo, va renunţa la funcţie cu un an mai devreme, la sfârşitul lunii august.

Citește și: Mario Iorgulescu, cercetat pentru omor, 'FUGAR' cu ACTE în REGULĂ - CAB stabilește definitiv arestarea acestuia în lipsă

Administraţia Trump s-a plâns de ani buni în ceea ce priveşte eşecul OMC de a răspunde Chinei pentru practicile comerciale neloiale şi insistă asupra faptului că China - a doua cea mai mare economie a lumii - nu mai trebuie tratată ca o ţară în curs de dezvoltare.

Lighthizer a declarat că OMC şi organismul său de apel au tratat Statele Unite ca pe ”cel mai mare abuzator al comerţului din lume”, în pofida deficitului comercial mare, găsind Statele Unite ca fiind vinovate în până la 90% din litigiile înregistrate la organizaţia comercială.

În acest sens, a fost subminat procesul de negociere din OMC, deoarece ţările cred acum că pot obţine rezultate mai bune prin litigii, a spus el.

Washingtonul a anulat anul trecut capacitatea OMC de a interveni în războaiele comerciale după blocarea numirilor în Organismul de Apel, care reglementează contestaţiile în litigii. Lighthizer a spus miercuri că ar fi ”bine” dacă această instanţă nu s-ar întoarce niciodată.

Lighthizer a spus că administraţia Trump va continua să facă investigaţii oficiale referitoare la practicile unor ţărilor despre care consideră că încalcă regulile OMC, cum ar fi investigaţia americană privind  taxele pe servicii digitale, anunţată pe 2 iunie.

El a arătat că administraţia Trump are în vedere şi reducerea actualului prag de minimis de 800 de dolari până la care produsele pot fi expediate în Statele Unite fără taxe vamale. Lighthizer a declarat că acest prag este cu mult mai mare comparativ cu cel al principalilor parteneri comerciali.

Citește și: Fost vicepremier al României va fi adus cu MANDAT de aducere dacă nu vine la audiere în dosarul Belina - AVERTIZAT de instanță pentru lipsă nejustificată

Oficialul a spus că Statele Unite au primit livrări cumulate de 1,2 miliarde de produse minimis, în anii fiscali 2018 şi 2019, din care 60% provenite din China, comparativ cu doar 68 de milioane de înregistrări formale în aceeaşi perioadă, din care mai puţin de 11% din China.

”Volumul disporporţionat de mare al acestor expedieri arată că China şi alte părţi ar putea exploata pragul ridicat de minimis al SUA pentru a evita plata taxelor”, a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.