Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adoptare TACITĂ a proiectului pentru modificarea regimului stării de asediu și de urgență: Ce prevederi au fost introduse

militari armata nato

Senatul a adoptat tacit luni proiectul de lege care modifică Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, după ce termenul pentru dezbatere şi adoptare s-a împlinit la data de 5 martie.

Potrivit inițiativei legislative, se propune introducerea unui nou articol, (2), la alineatul 9, ce reglementează faptul că, "conducătorii autorităților publice și administratorii operatorilor economici care asigură servicii de utilitate publică în domeniile energetic, sănătate, agricultură și alimentație, alimentare cu apă, comunicații și transporturi au obligația de a asigura continuitatea furnizării esențiale pentru populație și pentru forțele destinate apărării", scrie mediafax.ro.

Citește și: Rareș Bogdan îl desființează pe Liviu Dragnea! Umilință totală! De unde îi poate veni pieirea șefului PSD

De asemenea, se modifică, atribuțiile și răspunderile autorităților civile și militare. Astfel că, acestea vor trebui "să asigure paza militară a stațiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, a sediilor posturilor de radiodifuziune și de televiziune publică, a operatorilor economici care dețin capacități de importanță strategică la nivel național, precum și a obiectivelor de importanță deosebită pentru apărare, prin punerea în aplicare a Planului de mobilizare a economiei naționale pentru apărare, cînd situția impune, dispun oprirea temporară a alimentării cu gaze, energie și apă potabilă, după caz".

Conform legii în vigoare, autoritățile civile și militare trebuie "să asigure paza militară a sediilor autorităților publice centrale și locale, a stațiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, de radio și de televiziune, precum și a unor agenți economici sau obiective de importanță națională; când situația impune, dispun oprirea temporară a alimentării cu gaze, energie și apă potabilă, după caz".

Citește și: EXCLUSIV Acuze grave la adresa aliaților lui Liviu Dragnea! Rolul serviciilor secrete

O altă modificare privește articolul 21, unde se modifică alineatul (1) și se introduce un nou alineat, alineatul (3). Conform expunerii de motive a proiectului, modificarea alineatului (1) "are în vedere eliminarea unei posibile interpretări eronate în sensul că măsurile de ridicare prin trepte a capacității de luptă a unităților militare din cadrul forțelor destinate apărării să fie dispuse doar pentru acele structuri dislocate în unitățile administrativ-teritoriale în care a fost instituită starea de asediu sau starea de urgență".

Introducerea articolului (3) reglementează conform sursei citate, modul "în care se pun în aplicare dispozițiile alin (1)". Astfel, conform proiectului legislativ, se crează cadrul legal pentru instruirea și utilizarea rezerviștilor, pe care instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale îi pot concentra pentru "instruire și îndeplinirea unor misiuni sau pot chema persoane fizice apte de muncă pentru prestări de servicii în interes public".

Citește și: O nouă săgeată lansată către bănci! Liviu Dragnea pune tunurile pe companii

De asemenea, se propune modificarea măsurilor luate pe durata stării de asediu, pentru punerea în aplicare a Planului de mobilizare a economiei naționale pentru apărare, ce presupune asigurarea produselor și serviciilor necesare forțelor apărării.

O altă modificare constă în faptul că se introduce posibilitatea rechiziționării bunurilor, pe durata stării de urgență sau de asediu.

Citește și: Corina Creţu, solicitare urgentă către premierul Viorica Dăncilă! Ce îi cere să facă oficial

Se modifică și nerespectarea măsurilor luate în cazul nerespectării articolului 9, ce presupune . Astfel că, aceasta va fi pedepsită contravențional "cu amendă de la 100 lei la 5.000 de lei pentru persoane fizice, și de la 1.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice", conform proiectului legislativ.

De asemenea, se abrogă articolul 31, fiind eliminată răspunderea Comandantului suprem al forțelor armate și a membrilor din Consiliul Suprem de Apărare a Țării, dar și pedepsa pentru personalul militare în cazul insubordonării.

Citește și: Traian Băsescu, atac de ultimă oră la Liviu Dragnea! ‘Poate distruge UE’

Conform acestuia, "(1) Fapta personalului militar în activitate sau mobilizat, care manifestă atitudine de defetism, incită la insubordonare sau nu execută ordinele primite, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 15 la 20 de ani sau cu închisoare pe viață". Iar, "(2) Comandantul suprem al forțelor armate și membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării răspund pentru ordinele date și pentru efectele executării acestora".

Proiectul legislativ a fost înregistrat la Senat, for decizional fiind Camera Deputaților.

Citește și: Liviu Dragnea iese la atac! Replică pentru Klaus Iohannis, după ce șeful statului a retrimis Legea bugetului în Parlament

Termenul de adoptare tăcită s-a împlinit pe data de 5 martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.