Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Câciu le dă asigurări companiilor: 'PSD are cei mai buni doctori în economie, dar nu neapărat cu diplome, ci doctori de reparat economia'

Inquam Photos / Octav Ganea
Adrian Câciu

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a declarat joi, în cadrul evenimentului de lansare a ”Cartei Albe a IMM-urilor din România”, că PSD are cei mai buni doctori în economie, dar nu doctori neapărat cu diplome, ci doctori de reparat economia şi că Ministerul de Finanţe a fost partenerul real al companiilor. Ministrul a anunţat că IMM Invest Plus şi programele de finanţare cu garanţii de stat vor continua şi în 2023.

”Cred că partenerul real în acest an a fost Ministerul de Finanţe, din perspectiva finanţării, puteţi să mă contraziceţi dar, în contextul în care eşti într-o procedură de deficit excesiv, te confrunţi cu o inflaţie putem să spunem istorică, dar s-a întâmplat şi în anii două mii, dar multe din generaţii nu au trecut prin asta şi este o noutate pentru foarte mulţi (..) cu spaţiul fiscal redus, cu deficit de cont curent mare, am găsit soluţii pentru a finanţa economia. Iar finanţarea este una, într-adevăr, masivă”, a spus ministrul.

El a arătat că, ”la un moment dat foarte mulţi spuneau că nu este corect să finanţăm economia, că ar fi bine să fim mai prudenţi”.

”Foarte mulţi se bucurau când prognozele erau destul de negative cu privire la creşterea economică. Nu ştiu de ce se bucurau, pentru că trăiau în România, nu înţeleg să te bucuri de răul care şi se întâmplă”, a afirmat el.

Adrian Câciu a declarat că ”banii care se strâng de la companii se întorc în economie”. ”Statul nu are un portofel în care să pună bani deoparte. Tot ceea ce încasează, într-o formă sau alta, transmite către economie, prin programe, prin cetăţeni, ca multiplicatori individuali sau prin lucrările de infrastructură. Noi trebuie să avem grijă, împreună, ca modul în care se întorc în economie să fie valorificat la maximum”, a spus el.

Potrivit ministrului de Finanţe, ”provocarea tuturor este 2023”.  ”Deja începem să lucrăm la bugetul pe anul 2023, buget care are în vedere în continuare acordarea de stimuli importanţi economiei şi de aceea este important pe de o parte să continuăm programele pe care le avem. Apropo de IMM Invest Plus şi programe de finanţare cu garanţii de stat, ele vor continua şi în 2023, mi-aş dori să fie şi alte programe pe care să le împing de la Ministerul de Finanţe, voi lucra şi în Guvern şi cu preşedintele Jianu să concepem noi programe pentru economie”, a anunţat Câciu.

Ministrul a mai spus că ”stimulii vor continua dar este necesar să lucrăm aplicat în perioada următoare pentru că este foarte important cum vom ataca trimestrul I.

”PSD are cei mai buni doctori în ecnoomie, dar nu dorctori neapărat cu diplome, ci doctori de reparat economia. De fiecare dată când a venit la guvernare, deşi a găsit-o în încetiniere sau aproape blocată (..) a reuşit să reboosteze. Este foarte important în fiecare an cum începi trimestrul unu, de aceea programele cu care începem în trimestrul I vor duce trendul pe întreg anul”, a arătat el.

Potrivit ministrului, ”avantajul nostru este că vulnerabilităţile pe care le-am acumulat de-a lungul timpului ne-a lăsat foarte mult spaţiu de investit”.

”Sunt foarte multe ţări în Europa care nu mai au unde investi (..) Această lipsă a noastră structurală, de-a lungul timpului, va reprezenta din punctul meu de vedere elementul de boost, de împingere în sus a părţii de creştere economică şi noi trebuie să găsim programele pe câteva sectoare care se manifestă în momentul acesta sub potenţial”, a explicat Câciu.

Ministrul a mai afirmat că ”inflaţia se controlează mai greu, se repară mai greu şi mai bine era să se controleze înainte să îşi înceapă traseul galopant”.

”Anul trecut, când inflaţia a crescut de 3 ori, 300%, era un moment propice să ne uităm mai atent la elementele care influenţează inflaţia, odată pornit bulgărele inflaţiei este greu de oprit şi băncile centrale nu pot acţiona cu viteza necesară pentru a înfrâna inflaţia pentru că acţiunea de stopare a inflaţiei este o acţiune de tip prociclic, produce costuri suplimentare. Cred că 6% din PIB, cât s-a acordat anul acesta, cred că poate fi replicat şi anul viitor pentru economie şi pentru oameni”, a precizat Adrian Câciu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.