Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Năstase, ANALIZĂ INCENDIARĂ, după ce Putin a amenințat România din cauza scutului de la Deveselu

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Adrian Năstase

Adrian Năstase, fost lider PSD și fost premier al României, analizează istoria relațiilor dintre Rusia și România, în contextul tensiunilor recente. Ieri, Vladimir Putin a amenințat România.

"Eu am crezut si cred in continuare intr-o politică externă a României indreptată către toate azimuturile. Am considerat ca, după incheierea Războiului Rece, intrarea in NATO si in UE sunt prioritare dar, tinând seama de pozitia sa geografica, România trebuie sa aibă relatii normale, dacă nu amicale, cu vecinii săi, să aibă o relatie pragmatică cu Rusia, să continue relatiile cu tările Orientului Mijlociu, să maximizeze traditia legăturilor cu China. Nimic din toate acestea nu pune in discutie parteneriatele strategice incheiate cu SUA sau cu celelalte tari europene.

Cred, in continuare, că tara noastra, fiind un aliat loial in structurile politice si miliatare din care face parte, are dreptul dar si datoria de a-si urmări si unele interese proprii, asa cum procedeaza toate celelalte state – cred că aveti suficiente exemple – mai ales in conditiile inmultirii crizelor din Europa si ale amplificării unui bilateralism selectiv. (...) Desigur, lucrurile s-au complicat destul de mult în ultimii ani și nu este vorba doar de relația bilaterală. Se vorbește, adesea, de chestiunea scutului de la Deveselu, prezentat ca o instalație defensivă. Dar și aici trebuie să precizez că din punctul meu de vedere, exprimat în urmă cu mai multă vreme, ieșirea Statelor Unite din Tratatul Antirachetă a fost o greșeală care va fi plătită și de către Marile Puteri, dar și de către unele dintre țările aliate. Tratatul ABM avea o logică foarte solidă și ea era legată cu efortul de a limita cursa înarmărilor. Ieșirea în 2001-2002 a Statelor Unite din acest Tratat a creat condițiile pentru acest scut care, nu știu cât de util este din punct de vedere militar, nu știu cât de util este pentru industria militară americană, dar, mă bucur că, interpretând acum discursul recent, al președintelui Putin, de la 1 Martie, în legătură cu noile rachete – care nu mai au o traiectorie balistică -, practic, valoarea scutului cu interceptori antirachetă din România și-a pierdut semnificația. Mă bucură, din acest punct de vedere, că ceea ce părea un element sensibil pentru relațiile bilaterale, iată că își pierde semnificația militară datorită acestor noi tehnologii care au fost prezentate de către Președinte. Sigur, pot să înțeleg sensibilitatea și rezervele Rusiei în legătură cu instalarea acestui scut. Și în România au avut loc dezbateri, discuții în legătură cu această amplasare. Cred că aceasta este deja o chestiune de istorie în condițiile noilor tehnologii. Dar, fără îndoială, ele au dat un pretext celor care nu au dorit să dezvolte sau să reia un dialog politic la un nivel mai înalt. Din punctul meu de vedere este o greșeală să nu înțelegem că, practic, relațiile dintre noi, chiar dacă avem puncte de vedere divergente, trebuie să meargă pe o linie pragmatică și să găsim de fiecare dată, sigur, respectându-ne obligațiile în cadrul alianțelor noastre, dumneavoastră în cadrul intereselor pe care le aveți, în cadrul dialogurilor pe care le-ați avut sau le veți avea în continuare, rămânând în continuare, fizic, unii lângă alții în această zonă. Avem cu toții interesul de a evita tensiuni majore și repetarea unor perioade care să aducă aminte de Războiul Rece.", scrie Adrian Năstase pe blogul său.

 

Citește și: Schimbare BOMBĂ în noua Lege a Pensiilor - Mii de pensionari, OBLIGAȚI să acționeze .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.