Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ADUNAREA PARLAMENTARĂ A COOPERĂRII ECONOMICE A MĂRII NEGRE

Cu ocazia celei de-a 46-a ADUNĂRI GENERALE A ADUNĂRII PARLAMENTARE A COOPERĂRII ECONOMICE A MĂRII NEGRE (APCEMN) din 25-27 noiembrie 2015, București, Senatul României,  în calitate de Șef al delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM) am susținut un discurs;

Domnule Președinte, Distinși invitați, Doamnelor și domnilor,

Este o plăcere pentru mine să fiu astăzi aici și să reprezint Adunarea Parlamentară a Mediteranei. Doresc să mulțumesc Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), pentru invitația de a participa și de a mă adresa dumneavoastră la acest eveniment important.

Adunarea Parlamentară a Mediteranei este cu adevărat mândră de relația sa cu Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre, cu care colaborează de mult timp. Această cooperare datează din anul 2008, când cele două Adunări au semnat acordul privind schimbul reciproc de statut de observator în cadrul Adunării Generale a APCEMN care a avut loc aici, în București. Din acel moment, APM și APCEMN au lucrat împreună pentru atingerea obiectivelor comune în țările din aceste regiuni. APM și APCEMN participă regulat la conferințe organizate de cele două Adunări, asigurând un schimb constant de informații, cele mai bune practici și provocări cu care se confruntă statele membre ale acestora. De exemplu, primim cu bucurie contribuția dumneavoastră la activitățile noastre legate de probleme economice. APCEMN oferă valoare adăugată Adunării noastre.

Consolidarea acestei cooperări este evidențiată în special prin recenta semnare a unui memorandum de înțelegere, cu ocazia vizitei Secretarului General al APCEMN, domnul Asaf Hajiyev, la sediul APM din Malta, în data de 9 noiembrie 2015. Acordul a rezultat din importanța strategică a regiunilor Mării Mediterane și a Mării Negre, ca zone geopolitice interconectate pentru stabilitate, securitate, democrație, dezvoltare economică, culturală și socială, precum și pentru conviețuirea pașnică a popoarelor lor. Memorandumul, semnat de cei doi secretari generali, are ca scop consolidarea în continuare a cooperării pe probleme de interes comun, care necesită o abordare mai atentă pentru promovarea valorilor și proiectelor comune de dezvoltare a populațiilor din zonele respective. Mai exact, acest memorandum de înțelegere asigură o cooperare structurată, schimb de informații și consultare, precum și consiliere reciprocă pe probleme strategice. În timpul reuniunii de la Malta, cu ocazia semnării Memorandumului, au fost discutate unele premise de cooperare, pe teme precum migrația, drepturile omului și lupta împotriva corupției. Aceste teme merg dincolo de dimensiunea pur economică și așteptăm cu interes extinderea zonei noastre de cooperare, în beneficiul cetățenilor noștri. În ceea ce privește lupta împotriva corupției, APM și APCEMN au luat în considerare posibilitatea organizării unui seminar parlamentar comun dedicat acestui subiect de importanță majoră pentru ambele regiuni.

În ceea ce privește conferința de astăzi, aș dori să vă aduc la cunoștință că APM este pe deplin angajată să contribuie la eforturile depuse de autoritățile naționale și internaționale în punerea în aplicare a noii Agende de Dezvoltare. Am plăcerea de a vă informa că, în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite ce a avut loc la New York, domnul Wu Hongbo, Sub-secretar general pentru Afaceri Sociale și Economice, a solicitat cooperarea cu APM în scopul ca, la nivel legislativ, cele 28 de parlamente membre ale APM să ofere asistență în implementarea Agendei Post 2015. Delegația APM care a participat la evenimentul organizat de ONU la New York a acceptat această cerere, iar noi vom colabora îndeaproape cu Departamentul ONU pentru afaceri economice și sociale pe marginea acestui subiect. Prin urmare, sesiunea următoare dedicată ”implicării parlamentare în implementarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă în regiunea OCEMN” va fi de mare interes atât pentru mine, cât și pentru APM, care își va stabili planul de acțiune cu privire la aceste obiective, inclusiv luând în considerare rezultatele discuțiilor din aceste zile.

Adunarea Parlamentară a Mediteranei se angajează să sprijine activitățile APCEMN și să lucreze împreună pentru a promova valorile și proiectele comune care vizează garantarea unei vieți pașnice a oamenilor care trăiesc pe malul celor două mări.

Vă mulțumesc tuturor pentru atenția acordată.

Ninel Peia

Deputat PSD Ilfov

Șeful delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM) www.pam.int

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.