Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afaceri pe seama Charlie Hebdo: Un exemplar a ajuns să coste 50.000 de euro

Numeroase oferte de vânzare pentru cel mai recent număr al săptămânalului francez Charlie Hebdo, care nu mai putea fi găsit încă de miercuri la standurile de presă din Franţa, au apărut joi pe internet, la preţuri uneori astronomice, informează AFP.

Tipărit în 60.000 de exemplare şi epuizat aproape imediat după atentatul comis miercuri la sediul din Paris al acestui săptămânal, în urma căruia 12 persoane au fost asasinate, cel mai recent număr al publicaţiei a făcut obiectul, joi, a aproape 80 de oferte pe site-ul american de comerţ online eBay, unde era propus spre "cumpărare imediată" cu preţuri de 650 de euro, 1.000 de euro şi, într-un caz, 50.000 de euro.

Multe dintre licitaţii oscilau în jurul sumei de 500 de euro, iar două dintre ele erau de 60.000 de euro, respectiv 75.000 de euro, fără să fie totuşi garantat faptul că ele se vor şi concretiza (câştigătorul licitaţiei poate, în final, să renunţe).

"Rar, ultimul număr din Charlie Hebdo", se afirmă într-unul dintre anunţurile de vânzare. Un vânzător de "produse militare" propunea la vânzare "ultimul Charlie Hebdo ieşit înainte de atentat".

Pe lângă cel mai recent număr al săptămânalului, alţi vânzători propuneau exemplare care conţin momente puternice din istoria publicaţiei, precum cel special din noiembrie 2011, când titlul a fost schimbat în "Charia Hebdo".

Unul dintre acele exemplare ajunsese la peste 15.000 de euro, vânzătorul promiţând să doneze întreaga sumă unei asociaţii de ajutorare a victimelor unor atentate teroriste.

Pe reţelele de socializare, aceste tranzacţii au generat un val de dezaprobare. "Afacerile sunt afaceri, iar asta e trist!", scria un internaut.

Contactat de AFP, gigantul american din domeniul comerţului online a reamintit faptul că eBay este "o piaţă deschisă care nu impune nicio restricţie în ceea ce priveşte preţurile obiectelor puse în vânzare".

"Este un eveniment tragic şi foarte mediatizat, care generează multă curiozitate şi, cu cât sunt mai multe persoane interesate, cu atât preţurile licitaţiilor cresc", a subliniat un purtător de cuvânt al grupului american.

"Însă eBay îşi rezervă dreptul de a retrage de pe site-ul său orice anunţ care este în contradicţie cu regulamentele sale şi cu principiile şi valorile comunităţii eBay", a precizat compania într-un comunicat, adăugând că "echipele (sale) vor retrage de pe site anunţurile asociate cu această tragedie care nu respectă condiţiile de utilizare".

eBay i-a îndemnat, de asemenea, pe vânzătorii care doresc să doneze unei asociaţii de caritate fondurile obţinute din tranzacţiile cu numere ale săptămânalului Charlie Hebdo să contacteze reprezentanţii site-ului care vor putea "să îi îndrume în acest demers".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.