Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agenția de rating Fitch, AVERTISMENT pentru România: măsurile Guvernului, RISC pentru stabilitate

fitch ratings

Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul României, la nivelul BBB-, cu perspectivă stabilă, datorită nivelului moderat al datoriei publice şi a indicatorilor economici care corespund acestui calificativ, dar a avertizat că relaxarea fiscală şi majorarea rapidă a salariilor, care depăşeşte ritmul creşterii productivităţii, reprezintă riscuri pentru stabilitatea macroeconomică.

Citește și: Gabriela Firea intervine în scandalul din PSD: 'Trebuie să ne întâlnim urgent'

Citește și: Șeful Comisiei SRI, solicitare la miezul nopții: 'Situația nu poate așteapta până la CExN de la Iași'

Plafonul de ţară al României a fost confirmat la "BBB plus", iar calificativul pe termen scurt în valută şi monedă locală a fost confirmat la "F3".

IMPORTANT PENTRU TOȚI CITITORII!

Politica fiscală expansionistă a slăbit finanţele publice ale României. Fitch estimează că deficitul bugetului general al României a atins 3% din PIB în 2017, nivel neschimbat faţă de 2016, dar este peste cel de 0,8% consemnat în 2015. Pragul unui deficit bugetar de 3% din PIB prevăzut în tratatul de la Maastricht este o ancoră de politică importantă pentru guvern. Cu toate acestea, performanţele fiscale din 2017 au fost susţinute de creşterea economică foarte puternică, despre care Fitch consideră însă că este nesustenabilă.

”Ţinta bugetară a fost atinsă prin realizarea a doar jumătate din cheltuielile de capital planificate. Tăierile de taxe au redus raportul dintre venituri şi PIB la unul dintre cele mai reduse nivele din regiune, în timp ce creşterea în trepte a salariului minim, a salariilor din sectorul public şi a pensiilor a mărit cheltuielile de bază”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Pentru 2018, România are ca ţintă un deficit bugetar (ESA 2010) de 2,96% din PIB. În opinia Fitch, deficitul bugetar va fi mai mare, de 3,4% din PIB, considerând că estimările guvernului referitoare la creşterea economică şi a veniturilor sunt optimiste şi că Executivul nu a făcut o analiză a impactului cheltuielilor.

Presiunile fiscale vor fi exercitate de măsurile suplimentare de reducere a taxelor şi de creşterea salariilor şi a pensiilor.

Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% va reduce veniturile cu 1,5% din PIB, potrivit estimărilor, guvernul intenţionând să compenseze declinul cu modificarea sistemului de plată a TVA şi prin transferul contribuţiilor pentru asigurări sociale de la angajator la angajat.

Cheltuielile mai mari vor fi alimentate şi de absorbţia mai mare a fondurilor europene. Totuşi, presiunile pentru respectarea ţintei de deficit bugetar au determinat de obicei guvernul să nu respecte planurile de investiţii.

Potrivit Comisiei Europene, deficitul bugetar structural a atins 3,3% din PIB în 2017, crescând cu 3 puncte procentuale în doi ani. În 2018, bugetul va continua să se deterioreze, România riscând să revină în procedura de deficit excesiv a UE, din care a ieşit în 2013.
Raportul dintre datoria publică şi PIB a crescut la 38% la sfârşitul lui 2017, de la 37,6% în 2016, potrivit estimărilor Fitch, dar rămâne sub media de 40,9% de la nivelul treptei de rating BBB.

Fitch estimează că România a obţinut anul trecut o creştere economică de 6,8%, cea mai rapidă din UE şi peste ritmul de 4,8% din 2016.

Odată cu scăderea impactului măsurilor de stimulare fiscală, creşterea economică va încetini în perioada 2018-2019, la un ritm mediu de 3,6%.

Accelerarea inflaţiei va reduce contribuţia consumului intern la PIB, dar redresarea formării fixe de capital va menţine cererea internă, în timp ce contribuţia exporturilor nete va rămâne negativă.

Pentru prima dată în ultimii aproape zece ani, Banca Naţională a României (BNR) a majorat dobânda cheie, de la nivelul record scăzut de 1,75%, la 2%, după ce în octombrie şi noiembrie inflaţia a depăşit aşteptările. Pentru 2018, Fitch se aşteaptă la un nivel mediu al inflaţiei de 3% şi la noi majorări ale costurilor de împrumut.

Un alt risc pentru indicatorii de guvernanţă ai României este şi incertitudinea provocată de reforma din justiţie, care a atras proteste publice şi critici din partea statelor membre ale uE, se mai arată în comunicatul Fitch.

Fitch a mai confirmat vineri ratingul Primăriei Bucureşti oentru datoriile pe termen lung în valută şi în monedă locală la nivelul BBB-, iar cel pentru datoriile pe termen scurt în valută la nivelul F3, datorită performanţelor operaţionale solide şi a nivelului moderat al datoriilor.

Perspectiva pentru ratingul datoriilor pe termen lung al Primăriei Bucureşti este stabilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.