Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agențiile de presă, apel către Macron și Merkel pentru a debloca discuţiile privind reforma europeană a drepturilor de autor

mass media

Asociaţiile care reprezintă presa şi agenţiile de presă fac apel la preşedintele francez Emmanuel Macron şi la cancelarul german Angela Merkel pentru a debloca discuţiile privind reforma controversată europeană a drepturilor de autor, într-o scrisoare deschisă publicată joi şi citată de France Presse, potrivit Agerpres.

"În septembrie, o majoritate covârşitoare a Parlamentului European a votat în favoarea unui drept (...) puternic pentru editorii de presă şi agenţiile de presă şi jurnalişti, ce oferă protecţie pentru extrase foarte scurte ale publicaţiilor", amintesc semnatarii, printre care EANA (Alianţa europeană a agenţiilor de presă) şi EFJ (Asociaţia jurnaliştilor europeni).

"Negocierile au atins astăzi un stadiu critic şi suntem profund preocupaţi de ameninţarea acum reală a unei repuneri în discuţie a acestei reforme, în lipsa unui acord între Germania şi Franţa în zilele următoare", notează ei. "Vă cerem să vă asiguraţi ca aceste puncte de blocaj să fie ridicate în următoarele zile, pentru a nu compromite rezultatul acestei directive. Supravieţuirea unei prese libere şi independente este în joc", conchide scrisoarea.

Textul este semnat de asemenea de către EMMA (Asociaţia europeană media reviste), ENPA (Asociaţia europeană a editorilor de ziare) şi CBE (Consiliul editorilor europeni).

O reuniune între cele trei instituţii europene - Consiliul, Parlamentul European şi Comisia -, programată la 21 ianuarie pentru a se ajunge la un text comun privind această reformă, a fost anulată, mai ales în lipsa unui acord între Paris şi Berlin asupra articolului 13.

Acest articol prevede convingerea platformelor, precum YouTube, de a-i remunera mai bine pe creatori şi le obligă să elimine conţinutul ce nu ar fi fost supus unui acord de licenţă între artist şi platformă. Germania doreşte ca microîntreprinderile şi start-up-urile să fie scutite de obligaţia de a filtra conţinutul, ceea ce Franţa refuză.

Reforma, care prevede de asemenea crearea unui "drept vecin" drepturilor de autor pentru editorii de presă, permiţând ziarelor, revistelor şi agenţiilor de presă, precum AFP, să fie remunerate în cazul reutilizării online a conţinuturilor lor de către agregatori de informaţii, este denunţată de giganţii internet.

În decembrie, Richard Gringas, vicepreşedinte al Google pentru "News", responsabil pentru relaţiile cu industria mass-media, a avertizat faţă de posibile "consecinţele nedorite" ale acestei dispoziţii asupra micilor editori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.