Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AGITAȚIE la Iași, după ce MAI a interzis PELERINAJUL la Sf. Parascheva: REGULILE privind BLOCAREA oamenilor, încă neclare

pelerinaj sfanta parascheva moaste iasi

Autoritățile ieșene așteaptă decizia Mitropoliei Moldovei pentru a stabili cum pot fi opriți pelerinii din afara orașului să participe la pelerinajul de Sf. Parascheva. Șefii bisericii se întâlnesc marți pentru a decide programul manifestării religioase.

Autoritățile ieșene fac pregătiri pentru pelerinajul de Sf. Parascheva în contextul în care Comitetul Național pentru Situații de Urgență a interzis participarea persoanelor din afara orașului Iași la manifestările religioase.. Primarul orașului Iași spune că important este cum va reacționa Mitropolia Moldovei și vorbește despre o cale de echilibru, conform Mediafax.

Citește și: CIRC SEXUAL la IPJ Timiș: Un șef de departament a fost reclamat la DNA pentru hărțuire de 'amantă' - Cum se APĂRĂ polițistul

„Comitetul Național, probabil, a avut în vedere doar partea pragmatică, cea care să prevină în primul rând răspândirea coronavirus. Nu s-a gândit și la partea religioasă a credincioșilor ortodocși care domină populația României în momentul de față. Va trebui să găsim o cale de echilibru”, a declarat primarul orașului Iași, Mihai Chirica.

Reprezentanții Prefecturii Iași așteaptă pe parcursul zilei un document de la Mitropolie privitor la programul evenimentului religios.

„Cea mai importantă activitate este astăzi. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va lua decizii. Am solicitat reprezentanților Mitropoliei, care sunt organizatori, să ne transmită un document, să aflăm cum vad ei derularea acestor evenimente. Dacă racla va mai fi sau nu scoasă, dacă Sf. Cuvioasă va merge prin toată Moldova, acestea sunt decizii pe care organizatorii trebuie să le ia”, a explicat Marius Danga, șeful Cancelariei Prefectului Județului Iași.

Autoritățile mai spun că interzicerea de a participa la procesiune nu înseamnă că orașul este închis.

„Nu înseamnă că orașul este închis, oamenii pot intra pentru alte activități. La catedrală este dispozitiv de jandarmi, astfel încât să fie respectate regulile. Oamenii pot intra în oraș, ca să viziteze orașul, dar nu pot participa la evenimentul religios, de aceea îi sfătuiesc să nu vină la Iași”, a precizat Marius Danga, șeful Cancelariei Prefectului Județului Iași.

Autoritățile le recomandă oamenilor să evite participarea la evenimente cu multe persoane și, dacă o fac, să respecte regulile. De asemenea, autoritățile locale se gândesc să monteze ecrane uriașe în mai multe locuri din oraș. Acolo vor fi transmise în direct imagini de la evenimentul religios și, astfel, oamenii nu se vor aduna în același loc.

În plus, a fost mărită capacitatea secțiilor care primesc bolnavi de Covid 19. La un spital din Iași secția a fost suplimentată cu 65 de paturi, iar alte 50 de paturi ar putea fi adăugate la o unitate medicală din Pașcani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.