Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ai datorii la Fisc? Află cum poţi EVITA popririle

curierulnational.ro
poprire

Recalculările făcute periodic şi aleatoriu de Fisc pot duce adesea la blocarea conturilor bancare sau la poprirea sumelor pentru stingerea datoriei. Pentru evitarea unor astfel de situaţii neplăcute, contribuabilii au însă câteva pârghii legale, susţin consultanţii fiscali ai ANAF.

Citeşte şi: Fost şef al ANAF, dezvăluiri INCREDIBILE despre unul dintre succesorii săi: 'Când ai gambling-ul în sânge ...' - VIDEO

IMPORTANT PENTRU TOȚI CITITORII

Persoanele fizice şi juridice au câteva pârghii legale prin care pot evita blocarea conturilor până la achitarea restanţelor către ANAF, au informat consultanţii fiscali la solicitarea „Adevărul”, precizând că cea mai simplă modalitate de a scăpa de poprire este plata datoriei.

Iată cum stau lucrurile din punct de vedere procedural: ANAF trimite contribuabililor o singură dată notificarea prin care anunţă care este cuantumul datoriei şi ce reprezintă. Notificarea este trimisă acasă sau la sediul firmei. De la primirea notificării, contribuabilii au 15 zile la dispoziţie pentru a face plata.

În cazul în care titularul nu este găsit la domiciliu, ANAF trece şi numele acestuia în lista datornicilor publicată pe site-ul său. Majoritatea cetăţenilor nu ştiu însă că au datorii către ANAF şi nicidecum nu se gândesc să consulte periodic lista datornicilor pentru a vedea dacă sunt şi ei menţionaţi. Ca atare, Fiscul trece la emiterea unui titlu executoriu.

Pentru a evita blocarea conturilor, debitorul trebuie să iniţieze mai multe acţiuni în instanţă Acest titlu executoriu poate fi contestat în instanţă, dar executarea silită nu este suspendată pe perioada în care judecătorii analizează contestaţia.

"Pentru a nu i se bloca conturile, debitorul trebuie să iniţieze mai multe acţiuni simultane în instanţă: să conteste somaţia de plată şi titlul executoriu şi să ceară şi stoparea executării silite", au explicat consultanţii ANAF.

Citeşte şi: Ministrul Educaţiei vine cu veşti EXPLOZIVE pentru profesori: Când începe distribuirea voucherelor de vacanţă

O altă modalitate de a scăpa de popririle Fiscului este aceea de a discuta cu reprezentanţii Fiscali şi de a cere eşalonarea plăţilor.

"După ce au primit somaţia de plată, contribuabilii pot merge la sediul ANAF de care aparţin cu domiciliul sau sediul firmei să depună o cerere de eşalonare a datoriilor, dar numai dacă acestea sunt de până în 5.000 lei în cazul persoanelor fizice şi de până în 20.000 lei pentru persoane juridice", au spus specialiştii.

Potrivit legii, în cazul în care contul a fost poprit, autorităţile fiscale au obligaţia de a ridica poprirea „de îndată” ce plata datoriei a fost făcută. Executarea silită poate fi suspendată şi dacă firma care a fost notificată ştie că are de primit bani de la ANAF, cum ar fi restituirea de TVA, şi depune imediat o cerere de rambursare.

"Această modalitate de evitare a blocării conturilor nu poate fi făcută decât dacă datoria firmei către ANAF este mai mică decât rambursarea de TVA pe care aceasta ar trebui să o primească", au explicat consultanţii pentru Adevărul.

Citeşte şi: Poliţia Română, măsuri DISPERATE pentru atragerea de personal după scandal: Ce PROMISIUNI fac în anunţul de angajare .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.