Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alba: 38 de cazuri de toxiinfecţie alimentară după o nuntă desfăşurată la la Căminul Cultural Cetatea de Baltă; mirele a adus eclerul

sfatnaturist.ro
toxiinfectie

Un număr de 38 de persoane au suferit toxiinfecţii alimentare, iar 21 au necesitat internare în urma participării la o nuntă desfăşurată la Căminul Cultural Cetatea de Baltă, judeţul Alba, autorităţile sanitare demarând verificări în acest caz, informează Agerpres.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, la nuntă au participat 205 persoane, în urma recoltării probelor pacienţilor internaţi, în şapte cazuri s-a evidenţiat salmonella spp, celelalte probe fiind în lucru.

"Pacienţii prezintă simptome ca: vărsături, scaune diareice multiple, febră, astenie fizică şi dureri musculare. Forme clinice sunt uşoare şi medii, iar într-un caz pacientul a suferit o infecţie renală acută şi este internat în Secţia ATI Spital Târnăveni, iar un caz a fost transferat la Spitalul de Pediatrie Sibiu de la Spitalul Blaj. Alimentul incriminat este o prăjitură ecler. Deoarece în rândul celor simptomatici sunt şi persoane care nu au participat la nuntă, dar au consumat eclere primite de la nuntaşi ca pachet pentru acasă, considerăm eclerul ca fiind alimentul incriminat. Menţionăm că în meniul de la nuntă nu era inclus eclerul. Din 38 simptomatici, 16 nu au participat la eveniment, doar au consumat eclerele aduse la pachet. Eclerele incriminate au fost produse la nivelul unităţii - Laborator cofetărie, judeţul Alba, conform afirmaţiilor celor doi angajaţi ai unităţii care au preparat, porţionat şi ambalat eclerele", precizează un comunicat de presă transmis de DSP Alba.

Echipa Serviciului de Control în Sănătate Publică Alba a efectuat două controale igienico-sanitare la UAT Comuna Cetatea de Baltă - Sală de evenimente Cămin Cultural şi Laborator cofetărie, constatând că livrarea eclerelor a fost făcută de la punctul de lucru, ambalate în caserole de unică folosinţă care au fost preluate de la sediul laboratorului cu auto propriu de către mire.

"Deoarece, conform declaraţiei administratorului, existau comenzi luate pentru evenimente care se desfăşoară la sfârşitul acestei săptămâni (10 şi 11 septembrie), considerăm un risc pentru sănătatea publică funcţionarea în continuare a laboratorului de cofetărie. Ca urmare s-a procedat la suspendarea temporară a activităţii până la primirea tuturor rezultatelor de laborator şi remedierea deficienţelor constatate. După primirea rezultatelor, dacă acestea sunt necorespunzătoare se vor aplica măsuri de sancţionare suplimentare conform legislaţiei în vigoare. DSP Alba a intervenit de îndată ce am fost sesizaţi ca instituţie, prima măsură fiind suspendarea activităţii laboratorului de cofetărie, întrucât alimentul consumat de către toţi cei care au avut simptome, atât cei care au participat fizic la nuntă, dar şi cei care nu au participat a fost eclerul. În consecinţă, nu ne permitem ca această situaţie neplăcută să se repete şi la un alt eveniment. Având în vedere gravitatea situaţiei, DSP Alba va lua, la finalul anchetei, măsuri pe care legea le impune. Momentan avem încă buletine de analize în lucru, iar când vom avea rezultatele finale, vom aplica măsurile", au mai transmis reprezentanţii DSP Alba.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.