Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALDE iese la atac: Premierul Dacian Cioloş face un cadou nesperat samsarilor

Congres-ALDE Party 1

ALDE critică decizia Guvernului de a amâna, cu un an, legea prin care ar trebui să fie finalizate restituirile bunurilor naţionalizate în perioada regimului comunist.

”De Anul Nou, premierul Dacian Cioloş face un cadou nesperat samsarilor de drepturi litigioase. Le mai dă un an la dispoziţie, timp în care mai pot specula disperarea proprietarilor, cumpărând pe mai nimic drepturi de retrocedare pentru bunuri de sute sau chiar de mii de ori mai valoroase. După 15 ani de aşteptare, prin actuala prelungire, proprietarilor li se confiscă posibilitatea de a se adresa legal instanţelor de judecată. Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau în echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România, prevedea ca, „în situaţia neîndeplinirii obligaţiilor în termenul prevăzut la alin. (1), persoana care se consideră îndreptăţită poate formula plângere la judecătoria în a cărei rază teritorială este situat terenul, în termen de 30 de zile”, transmit cei de la ALDE.

Totodată, se scoate în evidență faptul că Guvernul îi privează pe proprietari de dreptul de a-și redobândi bunurile.

”Guvernul nu face decât să prelungească un mecanism al retrocedărilor care, după 15 ani, a lăsat majoritatea proprietarilor fără niciun răspuns şi a îmbogăţit o clică politică. Amânarea dreptului legal de a acţiona în instanţă îi privează pe proprietari de unicul instrument pe care l-ar fi avut la dispoziţie pentru repararea unui şir imens de nedreptăţi, care a început cu naţionalizarea şi a continuat cu umilinţa suportată de proprietari pentru a-şi putea redobândi bunurile”, mai punctează cei de la ALDE.

Legea de față a stârnit numeroase controverse de-a lungul anilor, în guvernele Boc, Ungureanu și, inclusiv, Ponta. În dispută a fost implicată și bisericile. De exemplu, când s-a pus discuția ca și Biserica Ortodocsă să fie impozitată patriarhul Daniel a declarat că nu este împotrivă, dar statul ar trebuie să le restituie toate propritățile și terenurile care le-au fost confiscate în vremea comunismului.

Potrivit ordonanței de urgență adoptată de Guvern, pe 30 decembrie, se amână până la data de 1 ianuarie 2017 termenul până la care comisiile locale și județene de fond funciar sau, după caz, Comisia de Fond Funciar a Municipiului București au obligația de a soluționa toate cererile de restituire, de a efectua punerile în posesie și de a elibera titlurile de proprietate. Inițial, comisiile de fond funciar aveau obligația să soluționeze cererile de retrocedare a terenurilor confiscate de regimul comunist până la 1 ianuarie 2016.

Decizia a fost luată după ce în noiembrie președintele Klaus Iohannis a sesizat la CCR Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 21/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, precum și a art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului  nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.