Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri Europarlamentare. Luptă mare în coaliție pentru primele locuri pe lista comună PSD-PNL. Se conturează primele nume

evz
alegeri europarlamentare

Săptămâna trecută liderii coaliției de guvernare au bătut palma pe scenariul listei comune la europarlamentare, astefel că în ambele partide (PSD și PNL) a pornit cursa pentru câștigarea unui loc de candidat eligibil.

Despre persoana care va deschide lista la alegerile europarlamentare din 9 iunie se știe că va fi o femeie care nu face parte dintr-o formațiune politică. Acesta a fost anunțul dat de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

S-au făcut numeroase speculații privind numele acestei femei, însă până acum nu s-a pronunțat niciunul din liderii partidelor de la putere în acest sens.

Femeia care va deschide lista la europarlamentare

Primul candidat și capul de listă va fi un independent, de preferat femeie, pentru că, se pare, ar exista o serie de recomandări, atât din partea socialiștilor europeni cât și din partea popularilor europeni - familiile politice europene din care fac parte PSD și PNL - ca cele două partide să aibă minim doi eurodeputați femei pe aceste liste eligibile.

În acest sens numele lui Carmen Orban, consilerul prim-ministrului Marcel Ciolacu, este tot mai pronunțat ca fiind cel care ar putea deschide lista.

Și numele comisarului european Adina Vălean a fost pronunțat, însă, cel mai probabil, ea va fi pe listă, dar nu o va deschide.

Lupta femeilor din politică pentru locurile eligibile

Subiectul este sensibil în interiorul coaliției, împărțirea acestor locuri fiind complicată din cauza dorinței  membrilor de partide să obțină un mandat de europarlamentar.

Complicațiile vin, pe de o parte, în urma acestor recomandări ale oficialilor europeni cu privire la un procentaj mai mare de femei pe aceste liste și, pe de cealaltă parte, din cauza presiunilor liderilor de partide din teritoriu.

Așadar, sursele noastre spun că Adina Vălean va ocupa un loc fruntaș pe lista europarlamentarelor.

Alina Gorghiu și Raluca Turcan trag tare pentru a obține un loc eligibil, fiind bine cunoscută dorința lor de a ajunge în Parlamentul European.

Un loc bun ar putea obține și actualul ministru al Muncii, Simona Bucura, care va figura pe lista finală a alegerilor din 9 iunie.

Un alt lucru care este cert, Rovana Plumb nu va mai prinde încă un mandat de europarlamentar.

Bărbații de pe lista euro

Și în rândul politicienilor bărbați se duce o bătălie acerbă pentru primele 18-19 locuri.

La final ar trebui, potrivit surselor noastre, ca social-democrații să aibă 11-12 mandate, iar liberalii să se mulțumească cu 7-8 mandate.

Din partea PNL: Rareș Bogdan, Dan Motreanu, Siegfried Mureșan și Daniel Buda vor mai prinde un mandat în legislativul european, în timp ce, potrivit surselor noastre, Crisian Bușoi își va pierde locul.

Un nume care are mari șanse la un mandat european este cel al lui Vasile Blaga.

În cee ce privește PSD: Mihai Tudose, Victor Negrescu sau Dan Nica sunt în cărți pentru un nou mandat la Parlamentul European.

Vasile Dîncu are, de asemenea, șanse mari să obțină un loc eligibil.

Lista social-democraților ar mai cuprinde nume precum Claudiu Manda sau Dragoș Bena, în timp ce pe zona de femei am putea să o revedem pe Maria Grapini, în urma unei înțelegeri PSD-PP-USL pentru mai multe locuri alocate acestui partid mai mic.

De principiu, PSD și PNL au convenit ca pentru primele zece locuri să vină o împărțire prin ”metoda fermoar”.

Lista comună va fi deschisă de o femeie neafiliată politic, în timp ce pentru locurile 2-11, cele două părți vor avea alternativ câte un candidat pe listă.

De menționat este faptul că încă se poartă discuții și negocieri, privind candidații pentru alegerile europarlamenare din acest an.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.