Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în SUA - Barack Obama sare în ajutorul lui Joe Biden

The Press-Enterprise
Barack Obama

Fostul preşedinte american Barack Obama participă miercuri, în statul-cheie Pennsylvania, la primul său miting de susţinere a lui Joe Biden, acuzat că stă acasă, cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale, în timp ce Donald Trump continuă să străbată America, relatează AFP potrivit news.ro.

Strategiile celor doi candidaţi sunt, mai mult ca niciodată, radical de diferite: unul înlănţuie deplasările într-un ritm neînfrânat, celălalt nu mişcă.

A doua zi la rând, Joe Biden, favorit în sondaje, nu şi-a pevăzut niciun eveniment public în agenda de marţi.

Susţinerea, miercuri, a lui Barack Obama, pe un teren din Philadelphia este foarte aşteptată, în pofida faptului că au fost dezvăţuite puţine detalii. Un singur indiciu - mitingul va avea loc sub formă de "drive in", în faţa susţinătorilor, la bordul maşinilor lor.

Donald Trump a obţinut o victorie cu un scor extrem de strâns, în 2016, în Pennsylvania, un stat care poate fi crucial în obţinerea victoriei, în care s-a dus marţi seara, după două mitinguri de campanie, luni, în Arizona.

”Tot ceea ce face (Biden) este să rămână acasă”, a ironizat Donald Trump pe scenă la Erie. Şi-a luat ”cinci zile” pauză, a exagerat, în faţa susţinătorilor săi, care râdeau în hohote, catalogându-şi adversarul drept un ”politician corupt”.

Citește și: Ludovic Orban, REPLICĂ NEAȘTEPTATĂ: Pentru HORECA, încă nu am niciun fir de păr alb, dar dacă mi-ar fi ieșit, ar fi avut legătură

Aşteptată o vreme alături de el, Prima Doamnă Melania Trump şi-a anulat - din cauza unei ”tuse persistente” şi ”din exces de precauţie” - deplasarea în Pennsylvania, care urma să fie prima apariţie la un miting de campanie de mai bine de un an.

Diagnosticată cu covid-19 în acelaşi timp cu soţul său, la 1 octombrie, "First Lady" a anunţat la jumătatea lui octombrie un test negativ de covid-19.

Înainte de a-l înfrunta joi într-o dezbatere decisivă, Donald Trump şi-a intensificat atacurile personale cu privire la integritatea adversarului său.

Tonul fostului om de afaceri - care se teme că poate fi un preşedinte cu un singut mandat - este mai agresiv ca niciodată.

Preşedintele republican în exerciţiu subliniază de mai multe săptămâni - fără să se sprijine pe elemente concrete - că familia Biden este o ”întreprindere criminală”.

Unghiul său de atac sunt afacerile lui Hunter Biden în Ucraina şi China, în timp ce tatăl său era vicepreşedintele lui Barack Obama (2009-2017).

ÎNFRUNTARE LA NASHVILLE

În acest context, ultima dezbatere între cei doi candidaţi septuagenari, care are loc joi la Nashville, în Tennessee, se anunţă tensionată, după o primă întâlnire faţă în faţă deosebit de haotică, în care şi-au aplicat lovituri jos.

”Nu e nimic echitabil în această dezbatere”, a apreciat Donald Trump, reiterându-şi virulentele atacuri personale la adresa moderatoarei Kristen Welker şi criticile la adresa Comisiei independente însărcinate cu organizarea dezbaterilor.

În vederea evitării haosului primei înfruntări, microfoanele celor doi candidaţi vor fi ”tăiate” atunci când nu vor avea cuvântul.

”Voi face orice s-ar întâmpla, dar este nedrept”, a declarat Donald Trump.

Îşi va schimba el, oare, strategia faţă de prima dezbatere, în care l-a întrerupt în pemanenţă pe rivalul său democrat?

”Unii spun că ar trebui lăsat să vorbească, pentru că sfârşeşte întotdeauna prin a pierde firul”, a răspuns preşedintele american, care încearcă, de luni de zile, să-l prezinte pe adversarul său ca pe un bătrân care nu înţelege ce i se întâmplă şi care şi-a pierdut esenţialul capacităţilor intelectuale.

La fel ca în 2016, Donald Trump pozează într-un candidat care nu face parte din clică şi care se bate pentru americani, departe de intrigile de la Washington.

”Eu mă bat împotriva Partidului Democrat, împotriva presei Fake News (...) şi acum împotriva giganţilor tehnologiei”, a tunat el.

La scurt timp după aceea, Departamentul Justiţiei şi 11 state americane - majoritatea republicane - au depus o plângere la un tribunal federal de la Washington în care acuză Google de încălcarea legislaţiei concurenţei şi cer schimbări ”structurale” în cadrul gigantului "Big Tech".

Întrebat despre acumularea sondajelor defavorabile, preşedintele american în exerciţiu şi-a afişat încrederea, lăudându-şi capacitatea de a mobiliza mulţimi importante atunci când se deplasează în ţară.

”Nu s-au mai văzut vreodată mitinguri de campanie cu atâta dragoste şi cu asemenea mulţimi”, a subliniat preşedintele, care urmează să se întoarcă în Florida, unde luni a început votul anticipat.

Votul anticipat este scrutat cu o atenţie deosebită anul acesta, în contextul în care continuă să bată recordul, şi conducând uneori la formarea unor cozi în state în care a început.

Aproximativ 30 de milioane de americani au votat în întreaga ţară prin corespondenţă sau personal - care ar putea reprezenta aproape o cincime din prezenţa la vot, potrivit organizaţiei independente Elections Project.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.