Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri parlamentare în măcelul din Ucraina

alegeri vot

Ucrainenii sunt convocaţi duminică la urne pentru alegeri legislative anticipate în care se presupune că forţele prooccidentale vor obţine o puternică majoritate, deşi sunt marcaţi de efectele conflictului devastator cu separatiştii proruşi care a blocat estul ţării.

'Pentru a aplica strategia reformatoare pe care am pregătit-o, doar voinţa politică nu este suficientă. Avem nevoie şi de o majoritate în Parlament', a pledat sâmbătă preşedintele Petro Poroşenko într-un discurs adresat naţiunii, citat de AFP.

Campania oficială s-a terminat vineri seara fără un mare miting şi fără vreo manifestaţie masivă, afectată de ostilităţile care au făcut - potrivit ONU - peste 3.700 de morţi din aprilie până în prezent şi au constrâns peste 800.000 de persoane să-şi abandoneze locuinţele.

În total, aproximativ cinci milioane de alegători - din 36 de milioane - nu vor putea vota duminică, în Crimeea alipită Rusiei în martie şi în zonele controlate de separatişti din bazinul minier Donbas. 27 de locuri de deputaţi dintre cele 450 existente în Rada Supremă (Verhovna Rada, parlamentul unicameral) vor rămâne deci neocupate.

Procesul de pace început de Petro Poroşenko nu a pus capăt integral luptelor între armată şi rebeli, care se pregătesc să-şi organizeze propriile alegeri în 2 noiembrie în regiunile Doneţk şi Lugansk.

Dar dacă nicio victimă nu a fost raportată în rândul populaţiei civile şi nici în rândurile forţelor ucrainene, tiruri ale artileriei răsună în continuare din când în când în Doneţk, principalul oraş aflat în mâinile insurgenţilor.

Preşedintele rus Vladimir Putin a deplâns 'lipsa de bunăvoinţă' a Kievului. 'Cel mai important este să se pună capăt imediat războiului. Dacă Ucraina vrea să-şi păstreze integritatea teritorială - şi noi o vrem, de asemenea - trebuie să înţeleagă că nu trebuie să se agaţe de un sat sau de altul', a avertizat el.

Ca un semn al nervozităţii existente în ajunul scrutinului, comisia electorală a fost vizată sâmbătă de un atac informatic. Ea a dat asigurări că acesta nu va avea niciun impact asupra numărării voturilor, contrar afirmaţiilor apărute în presa rusă.

Ales în luna mai încă din primul tur cu promisiunea de a aduce pacea, preşedintele Poroşenko este considerat marele favorit cu mişcarea care îi poartă numele, fiind creditat în sondaje cu circa 30 % din voturi.

El va trebui să se alieze, probabil, cu una sau mai multe formaţiuni prooccidentale pe care mişcarea sa va trebui să le devanseze, faţă de unele susţinătoare ale unei ofensive mai decisive împotriva separatiştilor sprijiniţi - potrivit Kievului şi NATO - de trupe regulate ruseşti.

'Doar căutarea unei reglementări politice va permite recâştigarea teritoriilor acolo unde nu există soluţie militară. Poate fi luat cu asalt Doneţkul fără a-l distruge ?', a pledat el în intervenţia sa. 'De aceea, nicio critică nu mă va împiedica să caut o soluţie paşnică.'

Învingători în alegerile legislative din 2012, foştii aliaţi ai lui Viktor Ianukovici, care a trebuit să părăsească puterea după manifestaţii uriaşe, sunt devansaţi şi ar urma să fie slab reprezentaţi. Comuniştii ar putea să dispară din adunare.

Puternica majoritate prooccidentală aşteptată - o premieră după proclamarea independenţei, în 1991, a acestei republici ex-sovietice - ar urma să se traducă prin intrarea în Parlament a tinerilor reprezentanţi ai societăţii civile angajaţi în contestaţia Maidanului, precum şi a combatanţilor reveniţi de pe front.

Noul Parlament va trebui să voteze reforme radicale destinate să scoată Ucraina dintr-o recesiune profundă, agravată de conflictul în estul industrial, să lupte împotriva unei corupţii endemice şi să apropie ţara de Uniunea Europeană, cu care a semnat recent acordul de liber-schimb respins anul trecut de Ianukovici.

El va trebui să accentueze dureroasele măsuri de austeritate cerute de donatorii de fonduri occidentali, în special de FMI, pentru a salva ţara de faliment după retragerea sprijinului financiar rusesc. Situaţia este agravată de conflictul gazier cu Rusia, care privează Ucraina de gazele ruseşti şi obstrucţionează furnizarea de gaze către celelalte ţări europene.

Misiunea pare uriaşă în faţa unui conflict foarte costisitor şi foarte distrugător, care se prelungeşte fără nicio soluţie în perspectivă.

'Putin nu a renunţat la proiectele sale de a-şi adjudeca Kievul şi toată Ucraina', a declarat într-o dezbatere televizată vineri seara Iuri Luţenko, unul dintre aliaţii lui Poroşenko. 'Pentru el, reformele proeuropene ale Ucrainei sunt ucigătoare.'

Birourile de vot se deschid duminică la ora locală 08h00 (06h00 GMT) şi se vor închide la 20h00 (18h00 GMT). Sondaje vor fi disponibile, iar rezultatele oficiale vor fi anunţate în cursul nopţi

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.