Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri pentru diaspora. Condițiile diasporei!

 

Cele câteva zile care au mai rămas până la depunerea listelor candidaților independenți sau ai partidelor politice pentru diaspora, se scurg cu cea mai mare rapiditate, iar zbaterea taberelor și tema principala a diferitelor sondaje de opinie o reprezintă multele discuții cu trimitere la pragul electoral în privința ALDE, PMP, USR, ANR, PRU, PER, PRM  etc. nu vor face pragul electoral!

Pentru ca vorbim despre românii din afara tarii, trebuie să vorbim în primul rând despre electoratul din diaspora, electorat care este unul atent, care surprinde și reacționează. Nimic nu ar fi anticipat răsturnarea de situație din 16 noiembrie 2014 când, deși câștigător în primul tur, candidatul favorit în alegerile prezidențiale, a pierdut susținerea cetățenilor. A fost o experiența de pe urma căreia, speram ca unele partide au învățat câte ceva!

Cu privire la alegerile pentru diaspora, mulți grei ai politicii românești, strategi de renume, s-au mai fript și vor repeta figura ori de câte ori bătălia pentru diaspora este ignorata la București.

Din capul locului, prima șansa o au partidele care arunca în lupta candidați care au trăit sau chiar trăiesc în diaspora! Oricine desconsidera principala cerința a românilor din diaspora, cea a apartenenței la comunitate, pornește greșit din start! Se hrănește cu iluzii și încă multe.

Miza acestor alegeri o reprezintă nu doar câștigarea a cât mai multe din puținele mandatelor de deputat și senator pentru diaspora, din „mila” partidelor parlamentare, șase locuri la număr, cât pregătirea terenului pentru alegerile prezidențiale, pentru ca după 2014, să ne-înțelegem asupra unui aspect, nici un alt președinte nu va mai călca în diaspora cu pretenții de a câștiga un mandat, fără a avea în spate un partid politic serios, cu structuri solide, cu afiliați la partid și cu o prezență cât mai puternică posibilă în teritoriu.

Așadar, partidele ar trebui să aducă în aceste alegeri, o oferta ceva mai cuprinzătoare, pentru diaspora, pentru a câștiga alegerile în circumscripția 43 și tot partidele ar trebui deja să se fi gândit ori să își filtreze candidații în funcție și de următoarele criterii:

 

1) să trăiască/sa fi trăit în diaspora sau să provină din comunitățile istorice

2) să fi demonstrat o implicare activa în procesul unionist, fiind recunoscut ca militant consecvent al idealului nostru ca națiune: UNIREA Basarabiei cu România!

3) să nu fie acuzați sau suspectați de plagiat

4) să nu fi fost cercetați penal

5) să fi demonstrat până în prezent însușirea cunoștințelor necesare pentru activitatea legislativă și chiar implicarea prin depunerea într-o anumita forma a unuia sau mai multor proiecte de lege/modificare legislativa în Parlament care privesc diaspora, fie și cu sprijinul unui parlamentar sau a unui grup parlamentar(exemple există)

6) să fie buni oratori

7) dacă sunt și parlamentari, să își dovedească în urma activității parlamentare motivația pentru a reprezenta electoratul diasporei în viitorul Legislativ, printr-o analiză atentă a activității parlamentare în mandatul/mandatele anterioare, activitate, demonstrată prin rezultate, în funcție de oportunitatea aflării partidului la guvernare sau în Opoziție parlamentară etc.

8) să fie buni cunoscători ai realității din comunitatea din care provin

9) să se fi implicat în proiecte în sprijinul comunității din rândul căreia provin

10) să fie oameni cu o bună conduită morală

De aici trebuie pornit, iar elementele care țin de alta natura decât cele prezentate mai sus, ar trebui să intre într-o alta sfera de documentare și analiza a activității și CV-ului fiecărui candidat!

În sfârșit, fiecare candidat fie independent sau dintr-un partid politic are șansa lui, cât timp întrunește cele mai multe din cerințele de mai sus, iar dacă avem deja oameni care să fi parcurs tot acest decalog, atunci am avea înainte cu oameni deja pregătiți în exercitarea mandatului parlamentar.


Singura posibilitate de a ajunge în Parlament în alta varianta decât cea de câștigător al alegerilor, este aceea a expectativei și anume, ca partidele mici să nu întrunească numărul de voturi necesar pentru a face pragul electoral, scenariu în care restul partidelor se vor înfrupta din voturile ramase la redistribuire. și da! Totul este posibil, dar acel peisaj nu si-l dorește nici un candidat și partid politic care cu onoare. Nu am mai discuta de reprezentativitate după dorința cetățenilor, practic, a te înfrupta din acele voturi, ar fi egalul buzunăririi ostașilor căzuți pe câmpurile de lupta, alergând printre râniți, calcând peste trupurile unor eroi.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.