Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri prezidenţiale în Portugalia - Rebelo de Sousa, favorit. Este estimat că prezenţa la urne va fi redusă din cauza pandemiei

RPP Group
Portugalia alegeri

Preşedintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa este favorit în scurtinul care are loc duminică şi la care este estimat că prezenţa la urne va atinge un record negativ din cauza pandemiei, relatează news.ro

Portughezii îşi aleg duminică preşedintele, însă cei mai mulţi se tem că mergând la secţiile de votare va creşte numărul de cazuri de Covid-19.

Ţara cu 10 milioane de locuitori, care a trecut mai uşor de primul val al pandemiei decât alte naţiuni europene, înregistrează acum cea mai mare medie pe 7 zile de contaminări zilnice şi decese la 1 milion de persoane, scrie Reuters.

Aproximativ două treimi dintre persoanele cu drept de vot consideră că alegerile ar fi trebuit amânate, potrivit unui sondaj de săptămâna trecută realizat de institutul de cercetare ISC/ ISCTE.

Însă o astfel de decizie ar presupune schimbarea Constituţiei, ceva ce oficialii au spus că este imposibil într-un timp atât de scurt. Acest fapt a stârnit numeroase critici, având în vedere că rolul preşedintelui este unul, în principal, ceremonial.

„Puteau să fi împărţit votul pe mai multe zile”, a spus analistul politic Joao Cancela de la Universitatea IPRE-NOVA. „Este o greşeală să crezi că singurele opţiuni sunt amânarea sau menţinerea lui în această formă.

Alegerile prezidenţiale reprezintă singurul motiv pentru care oamenilor le este permis să iasă din locuinţe în afară de activităţile esenţiale sau călătorii, în contextul măsurilor impuse la nivel naţional.

Este aşteptat să fie înregistrat un record negativ privind prezenţa la vot.

Potrivit sonsajelor, Rebelo de Sousa, reprezentant al Partidului Social Democrat, de centru dreapta, este favorit. Candidata de stânga, Ana Gomes, este aşteptat să încheie cursa pe locul al doilea, la o diferenţă de 13-14%. Locul al treilea ar urma să fie ocupat de extremistul de dreapta Chega Andre Ventura.

În ciuda rolului ceremonial, preşedinţii portughezi au drept de veto asupra anumitor legi şi pot decreta stare de urgenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.