Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă în hipermarketurile din Germania: conservele care provoacă infertilitate sunt tot mai răspândite

timpul.md
conserva peste

Alertă în hipermarketurile din Germania: conservele care provoacă infertilitate sunt tot mai răspândite

Supa, peștele, roșiile sau laptele de cocos din conserve vă pot salva atunci când vă este foame, dar nu aveți timp și vă ajută să vă diversificați meniul cu produse care nu sunt disponibile în sezon sau din punct de vedere geografic.

Cu toate acestea, rezultatele recente ale principalei fundații germane pentru examinarea independentă a bunurilor și serviciilor "Stiftung Warentest" taie apetitul și provoacă alarmă. Experții independenți au examinat 58 de cutii de conserve vândute în supermarketurile germane. În marea majoritate a acestora (51 de conserve) a fost găsit Bisfenol A (BPA), informează Fundația "Stiftung Warentest" în numărul din luna mai al revistei sale de consum "Test", relatază DEUTSCHE WELLE, potrivit Rador Radio România.

Această substanță poate provoca efecte grave asupra sănătății

"Bisfenolul A, printre altele, poate afecta sistemul reproducător, efectele sale fiind similare cu cele ale hormonilor" - explică într-un interviu acordat agenției de presă AFP angajata publicaţiei Swantje Waterstraat.

Bisfenolul A are o asemănare structurală cu estrogenul și poate provoca perturbări endocrine și, în special, infertilitate. Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) clasifică Bisfenolul A ca fiind o substanță chimică care prezintă "motive de îngrijorare foarte mari" pentru experți.

În 2023, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a redus de 20.000 de ori nivelul admisibil de consum al acestei substanțe. Institutul federal german pentru evaluarea riscurilor (BfR) a redus și el cifra, dar mai puțin drastic.

Un alt organism de supraveghere al UE, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), nu vede același grad de pericol din partea BPA. În primăvara anului trecut, EMA a criticat metodologia EFSA, considerând-o prea pripită, deoarece nu s-a dovedit existența unei legături de cauzalitate nici în studiile pe animale, nici în cele pe oameni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.