Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă la 4 km de țărmul Mării Negre: Un pescar român a raportat prezența unei posibile mine în derivă

Navy
mina marina

Un pescar român a alertat autoritățile că la 4 km distanță de țărmul Mării Negre plutește în derivă un obiect care ar putea să fie o mină marină, conform Antena 3.

Ar fi a 5-a mină marină care ajunge în apele teritoriale românești, de la începutul războiului din Ucraina.

De asemenea, de la începutul războiului, au mai fost neutralizate 4 mine marine pe teritoriul Bulgariei, în Turcia - alte patru, iar în Ucraina - 40.

UPDATE - Precizările MApN:

„Joi, 7 martie, Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, o echipă de scafandri de luptă EOD din cadrul Forțelor Navale Române, specializată în dezamorsarea și distrugerea dispozitivelor explozive, precum și un elicopter PUMA Naval execută, începând cu ora 7.00, o misiune de cercetare a spațiului maritim în zona Costinești -Tuzla - 23 August - Mangalia pentru localizarea unui obiect plutitor – posibilă mină marină.

Prezența obiectului plutitor metalic a fost semnalată Gărzii de Coastă, iar intervenția Forțelor Navale Române a fost solicitată în conformitate cu procedurile operaționale naționale, specifice pentru astfel de situații.

Imediat, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat luarea măsurilor necesare pentru trimiterea navei militare, echipei de scafandri de intervenție și elicopterului PUMA Naval în raionul maritim indicat, pentru investigarea situației.”

21 de mine, descoperite în Marea Neagră

21 de mine marine au fost descoperite până acum în Marea Neagra, una în apele teritoriale din România, trei în Turcia, 16 în Ucraina și una în Bulgaria. Toate au fost neutralizate însă în continuare, alte câteva sute de mine desprinse din barajele instalate la porturile ucrainene plutesc în derivă în apele mării.

Ultima mină detonată a fost vazută de pe o navă civilă în apropiere de coasta bulgară a Mării Negre, pe data de 1 iulie. Armata bulgară spune că era o mină veche sovietică aflată în poziție de luptă. În Bulgaria, pescarii și comandanții navelor sunt îndemnați să semnaleze imediat dacă detectează un obiect ce ar putea fi periculos.

Zhivko Petkov, director Administrația Maritimă Bulgaria: „Chiar dacă nu este sigur că este o mină, este mai bine să ai un semnal fals și să-l verifici, decât să-l iei cu neglijență și atunci devine o mare problemă. Deci, atunci când un astfel de obiect este reperat, cea mai ușoară opțiune este să sunați la 112.”

Marea Neagră, importantă arteră comercială pentru mărfuri

Marea Neagră este o importantă arteră comercială pentru mărfuri, care face legătura între Europa și Asia. Pentru a proteja traficul maritim, Forțele Navale Române desfășoară misiuni 24 de ore pe zi cu cinci cuirasate și 2 elicoptere navale.

Daniel Gheorma, comandant puitor de mine ”Viceamiral C. Bălescu”: „Poziția minelor nu este cunoscută, astfel încât comandanții de nave să ia decizii să evite rutele, acesta este motivul pentru care suntem în alertă maximă.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.