Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă peste Prut! Serviciile de informații au avertizat asupra fraudelor la alegerile parlamentare, după deschiderea a 3 secții în Transnistria

facebook.com
alegeri moldova

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova a avertizat luni asupra unor riscuri la adresa securităţii naţionale în urma deciziei Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea a trei secţii de vot în Transnistria în localităţi care scapă controlului autorităţilor constituţionale de la Chişinău, relatează Ziarul de Gardă.

Potrivit ziarului citat, este vorba de o secţie de vot la Corjova (raionul Dubăsari) şi două - la Tighina (Bender), cele două localităţi având regim sporit de securitate, nefiind controlate de către autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova, care practic nu pot interveni în cazul apariţiei unor potenţiale incidente.

Astfel, SIS trage un semnal de alarmă într-o notă dată publicităţii luni, avertizând că decizia (nr. 4965) a Comisiei electorale din 5 iunie privind 'organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localităţile din stânga Nistrului, municipiul Bender' pune în pericol buna desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie şi creează condiţii pentru fraudarea scrutinului la aceste secţii de votare.

În context, responsabilii SIS menţionează că membrii Comisiei electorale nu au consultat serviciul în luarea hotărârii cu privire la deschiderea secţiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului.

'SIS reiterează că, spre regret, CEC nu a consultat serviciul în materie de riscuri şi ameninţări din partea regimului de la Tiraspol, care în permanenţă s-a opus şi a interzis desfăşurarea pe teritoriul controlat a oricărui tip de exerciţiu electoral naţional. (...) Opinia SIS are la bază nu doar informaţiile deţinute la nivel instituţional, ci şi incidentele înregistrare în anii precedenţi', se menţionează în document.

Potrivit SIS, la alegerile parlamentare din 2019, structurile paramilitare transnistrene au sechestrat tehnica de calcul şi alte bunuri destinate pentru secţia de votare din localitatea Hagimus, raionul Căuşeni. La mai multe alegeri din trecut, membrilor biroului electoral din Varniţa, care se deplasau cu urna mobilă la penitenciarele nr. 8 şi nr. 12, nu li se permitea intrarea în Bender, iar, uneori, aceştia reuşeau să ajungă la destinaţie abia după implicarea OSCE.

Referitor la deschiderea unei secţii de votare în comuna Corjova, SIS atenţionează că administraţia de la Tiraspol o cataloghează drept cartier al oraşului Dubăsari, context în care se opune vehement - inclusiv cu aplicarea forţei în trecut - oricăror activităţi electorale desfăşurate de autorităţile constituţionale de la Chişinău.

La fiecare scrutin de până în 2011, miliţiile şi grupurile de 'apărători transnistreni' blocau accesul spre această secţie de votare, fiind înregistrate cazuri când a fost vandalizată în ziua votării. Ulterior, pentru evitarea de incidente, autorităţile moldovene au decis mutarea secţiei din Corjova în satul Cocieri', se mai arată în nota SIS.

Pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului, municipiul Bender şi unele localităţi ale raionului Căuşeni, Comisia electorală a decis deschiderea a 44 secţii de vot pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, notează Ziarul de Gardă, notează agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.