Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aleșii locali pot face parte din AGA asociațiilor de utilități publice. Președintele a promulgat legea

lazaroiu_e_putin_probabil_verdictul_cazul_iohannis_dat_pana_alegeri[1]

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care le dă dreptul primarilor și președinților de CJ să facă parte din adunările generale (AGA) ale asociațiilor de utilități publice.

Practic, odată cu promulgarea legii, aleșii locali declarați incompatibili de ANI tocmai pentru că făceau parte din AGA asociațiilor de utilități publice scapă de problemele cu legea.

ANI critică dur, într-un răspuns pentru Digi24, schimbarea legislaţiei, subliniind că afectează regimul incompabilităţilor şi conflictelor de interese.

„Agenția Națională de Integritate nu susține adoptarea modificării propuse pentru legea nr. 51/2006 privind serviciile comunitare de utilităţi publice. Către Agenția Națională de Integritate nu a fost înaintată, de către departamentul pentru relația cu Parlamentul, propunerea legislativă referitoare la modificarea și completarea legii nr. 51/2006, în vederea formulării unui punct de vedere în acest sens. (...) Interesul public va fi puternic afectat prin posibilitatea aleșilor locali de a exercita autoritatea publică cu încălcarea, practic, a principiilor stabilite de regimul instituit de legiuitor incompatibilităților și conflictelor de interese. ”, se arată în răspunsul ANI.

Inițial legea a fost adoptată de Parlament în 2014, iar președintele de atunci al României, Traian Băsescu, a trimis-o spre reexaminare. Ulterior adoptată în urma reexaminării, în luna mai a anului 2015 legea a fost atacată la Curtea Constituțională de către președintele Klaus Iohannis. CCR a admis doar sesizările privind nerespectarea principiului bicameralităţii, astfel încât proiectul a revenit în Parlament, unde a fost rediscutat de Camera Deputaţilor şi, ulterior, de Senat, în calitate de for decizional.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.