Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alfred Laurențiu, senator PSD: Ministrul Vlad Voiculescu nu vrea să cumpere teste de salivă pentru a-și acoperi culpa penală

arhiva personala
Vlad Voiculescu

Senatorul PSD, Alfred Laurențiu, critică dur refuzul Ministerului Sănătății condus de Vlad Voiculescu în a folosi testele non-invazive, cu salivă, pentru depistarea prezenței COVID-19 în cazul elevilor. Senatorul PSD crede că acest refuz e în fapt o tentativă a ministrului de a-și acoperi culpa penală privind zădărnicirea combaterii pandemiei:

”Ministrul Sănătății Voiculescu nu vrea să cumpere teste de salivă pentru școli pentru a-și acoperi culpa penală privind zădărnicirea combaterii pandemiei.

Ministrul și DSP-ul mint că testele pe bază de salivă nu sunt bune pentru că, dacă le-ar admite, atunci ar recunoaște culpa penală de care îi acuză OK Medical.

Aceștia acuză DSP-ul că nu au înregistrat mii de persoane care au avut rezultat pozitiv pe teste de salivă. Din cauza incompetenței, aceste teste nu au fost incluse în aplicația DSP de raportare a cazurilor pozitive.

(#Detalii în comunicatul OK Medical aici).

Prin neînregistrarea celor testați pozitiv prin testele din salivă, nu doar că s-a comis infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, dar s-a și creat un prejudiciu persoanelor care s-au izolat la domiciliu și aveau dreptul la plata concediului medical.

După cum arată metodologia INSP, invocată chiar de Voiculescu, incertitudinea este doar în cazul rezultatelor negative – deci cei care au avut test de salivă pozitiv erau purtători de virus, dar nu au fost luați în evidențele autorităților și au putut răspândi nestingheriți virusul.

Prin urmare, dacă ministrul Voiculescu susține că nu cumpără teste non-invazive pentru că au rată mare de rezultate fals negative, atunci nu trebuia să cumpere nici cele 1,38 milioane de teste antigen pe care le-a luat pentru școli.

Ordinul 2.240/2020 al Ministerului Sănătății nu distinge între testele antigen, după metoda de prelevare a probelor, dar impune obligația tuturor laboratoarelor de testare de a raporta către DSP toate testele, și cele pozitive, și cele negative.

INSP recomandă folosirea testelor antigen pentru testarea în masă, întrucât acestea au avantajul că se aplică rapid și identifică virusul în primele zile după infectare, ceea ce testele RT-PCR nu pot face.

#Detalii

Deci dacă Voiculescu ar cumpăra teste de salivă pentru școli s-ar autodenunța  pentru infracțiunea penală de zădărnicire a combaterii pandemiei, întrucât mii de persoane cu rezultat pozitiv la astfel de teste nu au fost luate în evidență, numai și numai din cauza Ministerului Sănătății care nu a prevăzut în aplicația DSP înregistrarea persoanelor cu rezultat pozitiv la testele de salivă, deși acestea sunt certificate de Comisia Europeană și de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România.”, se spune în postarea de pe contul personal de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.