Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alga care este toxică și pentru oameni, dar și pentru pești și scoici

www.km-usa.com
microscop

Microalga Dinophysis, toxică pentru oameni, este vătămătoare şi pentru scoici şi peşti, potrivit unor cercetări realizate de specialiştii francezi de la institutul IFREMER şi de la Universitatea Nantes, care au încercat să afle dacă schimbările climatice favorizează proliferarea acestui gen de alge, informează AFP.

Microalgele, organisme microscopice şi unicelulare, produc jumătate din oxigenul de pe Terra prin fotosinteză şi se află la baza lanţului trofic din oceane. Însă unele dintre ele, precum cele din genul Dinophysis, produc toxine diareice, inducând astfel riscuri sanitare pentru consumatorii de crustacee, scrie Agerpres.ro.

Cercetătorii francezi s-au concentrat pe acest organism marin în cadrul proiectului european Coclime, ce vizează analizarea impactului generat de modificările climatice în Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic asupra activităţilor comerciale şi recreative.

"Una dintre descoperiri este aceea că microalga Dinophysis nu pune probleme doar pentru sănătatea umană, ci şi, potenţial, pentru animalele marine", a explicat Philipp Hess, specialist în fitotoxine la IFREMER din Nantes.

Una dintre toxinele acestei alge afectează gameţii unei specii de scoici, Crassostrea gigas, precum şi branhiile unor peşti, precum boişteanul de estuar, conform testelor realizate în laborator.

Cercetătorii au încercat să înţeleagă mai bine impactul încălzirii oceanelor asupra proliferării acestei microalge, în funcţie de diferite scenarii ale specialiştilor de la GIEC (Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei) - emisii de gaze cu efect de seră controlate, moderate şi non-reduse.

"În toate scenariile, Dinophysis va cunoaşte eflorescenţe (episoade de proliferare) cel puţin până în 2100", precizează un comunicat specialiştii de la IFREMER, care nu au putut totuşi să precizeze dacă acele eflorescenţe vor deveni mai importante decât cele din prezent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.