Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Bica, despre schimbările majore de la DIICOT: 'E un regres'

BILANT - DIICOT

Alina Bica, fost procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), critică modificările majore operate de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, în funcţionarea DIICOT.  Guvernul a eliminat competența DIICOT în urmărirea penală a anumitor infracțiuni, cum ar fi bancruta simplă, accesul ilegal la un sistem informatic, cerșetoria, exploatarea cerșetoriei și evaziunea fiscală.

Vezi şi: Schimbări majore la DIICOT: Marile dosare care nu vor mai ajunge aici

"Legat de eliminarea evaziunii fiscale, mi se pare o chestiune nu foarte fericită. Evaziunea fiscală este o infracţiune complexă. Dacă e realizată şi în condiţii de grup de crimă organizată, este foarte greu, dacă nu imposibil, pentru un procuror de la un parchet tradiţional, care are o competenţă limitată teritorială, să poată să urmărească circuite financiare care se derulează pe teritoriul ţării şi în afara ei. El nu are cum să se deplaseze, nu are logistica necesară să surprindă elementele şi să le investigheze. Ori procurorul DIICOT are o competenţă la nivel de ţară, indiferent că lucrează la Botoşani sau că lucrează la Bucureşti. Eu sunt foarte curioasă cum vor investiga. Este un regres din punctul meu de vedere. Va fi foarte greu de urmărit şi de documentat circuite financiare. Dar, mă rog, bănuiesc că au avut o raţiune", a declarat Alina Bica pentru stiripesurse.ro.

Vezi şi: SURPRIZĂ: Alina Bica, avocată în dosarul Black Cube. Pe cine reprezintă fosta șefă DIICOT

Alina Bica este, mai nou, şi avocata fostului ofiţer SRI Daniel Daniel Dragomir, arestat preventiv în dosarul Black Cube. Acesta este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată, şi instigare la violarea secretului corespondenţei. Eliminarea competenţei DIICOT pentru infracţiunile de acces ilegal la un sistem informatic nu va afecta însă mersul dosarului de spionaj la şefa DNA, afirmă Alina Bica.

Vezi şi: Percheziții la Radioul Public: Nume SONORE vizate de anchetă / SURSE

"Nu se întâmplă nimic cu dosarul. Bănuiesc competenţa va rămâne dobândită. Nu cred că modificarea s-a realizat din această raţiune. Eu aş fi vrut să citesc ordonanţa şi nota de fundamentare, să-mi dau seama de motive cu privire la această chestiune. Nu am lucrat pe zona de infracţiuni informatice, deci mi-e greu să înţeleg raţiunea. DIICOT şi-a păstrat alte infracţiuni informatice în competenţă", a mai declarat fosta şefă DIICOT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.