Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Gorghiu: Important este să se dea votul pe proiectul privind desfiinţarea SIIJ, iar dosarele să meargă la DNA

Facebook
Alina Gorghiu

Proiectul privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie nu prevedea, în forma înaintată de Guvern, ca magistraţii să poată fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM, important este să se adopte în Parlament această iniţiativă, iar dosarele să ajungă la DNA pentru a fi soluţionate, a declarat, luni, vicepreşedintele liberal al Senatului Alina Gorghiu, anunță AGERPRES.

"Forma înaintată de Guvern nu prevedea această garanţie suplimentară pentru magistraţi pe care dumneavoastră astăzi o invocaţi ca fiind un compromis. În coaliţie, din păcate, au existat şi opinii contrarii, adică coaliţia aflată la guvernare, deşi şi-a propus acest deziderat care se va concretiza prin desfiinţarea Secţiei speciale, a întâmpinat o oarecare opoziţie din partea unor parlamentari în privinţa garanţiilor date magistraţilor. În urma discuţiilor atât politice din coaliţie, dar şi în urma discuţiilor din Comisia juridică din Camera Deputaţilor, s-a ajuns la această formulă care este destul de apropiată de forma venită din Guvern, este doar un amendament suplimentar. Însă important este să se dea votul pe acest proiect, dosarele de la Secţia specială să meargă către DNA, să fie soluţionate, să nu mai simtă magistraţii niciun fel de presiune din partea nimănui, dar să avem şi un act de justiţie de calitate", a precizat Gorghiu, întrebată pe această temă.

Ea a adăugat că ineficienţa Secţiei speciale este în acest moment "atât de evidentă", încât "nici măcar" PSD nu o poate contesta.

"În momentul acesta, ineficienţa Secţiei speciale este atât de evidentă încât nici măcar PSD-ul nu o poate contesta. 6.000 de dosare de doi ani de zile în sertare, fără nicio soluţie. Vă întreb, poate fi conservat genul acesta de instituţie, ştiind că nu face nimic şi că nu produce nimic altceva decât că a fost făcută, născută din mâinile domnului Dragnea în cheie totalmente politică sau încercăm să reparăm acest rău făcut acum doi ani de zile - aproape trei ani şi mergem mai departe cu o formulă civilizată. Eu sper că această lege va fi votată în această săptămână în Camera Deputaţilor. Votul colegilor mei din Biroul Executiv a fost astăzi în unanimitate pentru desfiinţarea acestei secţii. Noi suntem Cameră decizională, Senatul României, aşteptăm această iniţiativă, sper eu, cât se poate de repede, săptămâna viitoare, şi un alt angajament prevăzut în programul de guvernare va deveni realitate în foarte scurtă vreme", a spus senatorul liberal.

Cât despre faptul că UDMR nu doreşte ca dosarele să meargă la DNA, Gorghiu a afirmat că acest aspect nu mai este o problemă.

"Competenţa a fost deja discutată în cadrul coaliţiei, dosarele vor merge de la Secţia specială către DNA. Nu mai este o problemă acest aspect şi în mod firesc aşa se va întâmpla", a susţinut Alina Gorghiu.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, joi, raport favorabil proiectului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie, adoptând mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.