Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasada Franţei oferă Ordinul Legiunea de onoare unei scriitoare din România- Despre cine este vorba

http://magdacarneci.ro/fr/?cat=4
Magda Carneci

Magda Cârneci, scriitoare, critic şi istoric de artă şi curator, a primit joi însemnele Ordinului Legiunea de onoare, în grad de Cavaler, din partea ambasadoarei Franţei în România, Michèle Ramis, potrivit NEWS.ro.

În discursul său, ambasadoarea a vorbit despre contribuţia Magdei Cârneci la o mai bună cunoaştere a României, sub aspectele sale politice, literare sau artistice, de către publicul francez, ataşamentul faţă de francofonie, dar şi implicarea sa pe scena politică românească încă din timpul Revoluţiei din decembrie 1989.

„Aţi făcut şi încă faceţi multe lucruri pentru răspândirea francofoniei în România, pe care o reprezentaţi remarcabil. Personalitate respectată, artist talentat, traducătoare cunoscută şi fin analist al vieţii politice româneşti, v-aţi preocupat întotdeauna, din dragoste pentru ţara noastră şi pentru limba franceză, să faceţi ca Franţa şi cultura sa să strălucească în România. Sunteţi una dintre acele personalităţi remarcabile române care sunt o punte între Franţa şi România şi de aceea Republica Franceză a decis să vă onoreze”, a precizat Michèle Ramis, potrivit unui comunicat.

La rândul ei, Magda Cârneci şi-a exprimat recunoştinţa pentru primirea acestei distincţii, subliniind legăturile istorice dintre cultura franceză şi cea română.

„Câştigată ca o «genă culturală» a identităţii româneşti moderne de dinainte de comunism, cultura franceză s-a transmis discret, tenace, în familii, în cercurile de intelectuali şi artişti, dar şi în masele urbane, prin obişnuinţe de limbaj şi de «artă a vieţii» de sorginte franceză. Şi acest lucru rămâne valabil până în zilele noastre. (…) Cred că această decoraţie, care mă onorează în mod deosebit, onorează de fapt o întreagă pleiadă de intelectuali culturali români, care, asemenea mie, s-au dedicat reconstrucţiei româneşti, cu ajutorul construcţiei franceze, în interiorul marii construcţii europene”, a declarat Magda Cârneci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.