Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasada Rusiei în Israel, reacţie dură la un proiect de lege privind recunoaşterea Holodomorului ca act de genocid

rusia

Un reprezentant al Ambasadei Rusiei în Israel a denunţat miercuri un proiect de lege propus de un deputat israelian privind recunoaşterea Holodomorului (Foametea ucraineană din 1932-1933 - n.r.) drept act de genocid împotriva poporului ucrainean în perioada sovietică, relatează Reuters. 'Nu este un moment potrivit pentru a discuta o astfel de propunere', a afirmat Leonid Frolov, adjunctul şefului misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse în Israel într-o declaraţie postul de radio al armatei. 'Va fi rău.Va fi un pas greşit', a apreciat el, conform Agerpres.

Diplomatul rus s-a referit la un proiect de lege prezentat de un deputat al unui partid centrist din coaliţia de la putere condusă de premierul Benjamin Netanyahu, care propune ca 6 decembrie să fie declarată 'Ziua în memoria victimelor genocidului ucrainean' în Israel.

Holodomorul în Ucraina sau Foametea ucraineană s-a soldat cu peste 10 milioane de victime între 1932 şi 1933, fapt negat timp de decenii de Uniunea Sovietică. Ucraina a adoptat o rezoluţie în 2016 prin care lansa un apel la comunitatea internaţională să recunoască Holodomorul ca act de genocid, spre indignarea Moscovei.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia trec printr-o criză după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014. Respectivul proiect de lege este încă departe de ratificare şi a suscitat opinii diverse în cadrul coaliţiei de guvernare din Israel. Biroul premierului Benjamin Netanyahu încă nu a reacţionat, dar ministrul apărării Avigdor Lieberman (ultranaţionalist) a afirmat că autorul proiectului, Akram Hasson, 'delirează'.

Hasson a declarat pentru Reuters că a propus această lege după ce a făcut o călătorie de trei luni în Ucraina pentru a se document cu privire la acest subiect.

'Eu lucrez pentru parlamentul Israelului - o democraţie, cu valori umane, fondat după un genocid. De ce nu trebuie să recunoaştem acest genocid?', a întrebat el retoric.

Israelul este conştient de influenţa Rusiei asupra inamicilor săi: Siria, Iran şi Hezbollahul libanez. Guvernul Netanyahu încearcă de mult timp să aibă o legătură amiabilă cu Kremlinul, de aceea nu au luat poziţie în problema anexării Crimeii, chiar dacă SUA au condamnat Rusia.

'Israelul are nevoie de sprijin nu doar din partea SUA. Israelul are nevoie de sprijin din partea multor altor ţări care gândesc diferit', a remarcat în acest context Leonid Frolov, referindu-se la opoziţia Israelului faţă de noua lege poloneză care incriminează afirmaţiile despre implicarea Poloniei în Holocaust.

'Polonia vrea acum să şteargă câteva pagini de istorie şi suntem de partea Israelului' în această problemă, a declarat diplomatul rus, adăugând că iniţiativa deputatului israelian cu privire la Ucraina are de asemenea scopul de a 'rescrie istoria, ca în cazul Poloniei'.

Potrivit autorităţilor de la Kiev, 17 ţări - între care opt foste republici sovietice sau sateliţi - au recunoscut Holodomorul ca act de genocid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.