Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadoarea Washingtonului la Varşovia: Israelul datorează scuze Poloniei în problema Holocaustului

holocaust

Ambasadoarea Washingtonului la Varşovia a cerut miercuri Israelului să-şi ceară scuze Poloniei într-o dispută între cele două ţări în legătură cu Holocaustul, după ce ministrul israelian de externe interimar declarase că "mulţi polonezi" au colaborat cu naziştii, relatează Reuters, potrivit agerpres.ro.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ - Directorul general al fermei de porci deținute de fiul lui Liviu Dragnea, CONDAMNAT la 7 ani de închisoare de Tribunalul Bucureşti

Disputa diplomatică, declanşată iniţial de informaţiile mass-media sugerând că prim-ministrul Benjamin Netanyahu i-a acuzat pe polonezi de complicitate în Holocaust, s-a amplificat luni după comentariile ministrului său Israel Katz, care i-a numit de asemenea pe polonezi antisemiţi.

Cuvintele lui Katz au determinat Polonia să se retragă dintr-un summit planificat cu statele central-europene în Israel.

Întrebată dacă Israel Katz ar trebui să-şi ceară scuze, ambasadoarea americană Georgette Mosbacher a declarat că comentariul "justifică o scuză".

Mosbacher a considerat că doi aliaţi puternici precum Israelul şi Polonia "nu ar trebui să folosească o astfel de retorică. Suntem mult prea importanţi unul pentru celălalt pentru a nu soluţiona aceste lucruri".

Polonia a avut una dintre cele mai mari comunităţi evreieşti înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, dar peste 3 milioane de evrei polonezi au murit în Holocaust.

În Polonia mulţi încă refuză să accepte cercetările ce arată că mii de polonezi au participat la Holocaust, deşi alte mii de polonezi şi-au riscat viaţa pentru a-i ajuta pe evrei, notează Reuters.

Katz este membru al partidului de dreapta Likud al lui Netanyahu care în prezent conduce în sondaje înaintea alegerilor naţionale programate în aprilie.

Netanyahu, al cărui birou a declarat că comentariile sale au fost greşit interpretate, s-a confruntat cu critici în Israel asupra a ceea ce unii văd drept o încercare de a câştiga aliaţi în Europa Centrală prin revizuirea istoriei Holocaustului şi "spălarea" antisemitismului.

El spera de asemenea că summitul cu Grupul de la Visegrad boicotat de Polonia îi va întări poziţia odată cu declanşarea campaniei electorale.

Biroul lui Netanyahu a declarat într-un comunicat că prim-ministrul, care s-a aflat la Varşovia pentru o conferinţă asupra Orientului Mijlociu sponsorizată de SUA, a fost citat greşit de The Jerusalem Post, care a publicat un articol corectat.

Ministrul israelian adjunct de externe Tzipi Hotovely, de asemenea membru al Likud al lui Netanyahu, a spus miercuri că au fost polonezi care au cooperat cu naziştii şi polonezi care au salvat evrei.

"Întreaga naţiune poloneză nu poate fi învinuită pentru Holocaust", a declarat el într-un interviu acordat postului Reshet Beit Radio. "Polonia este una dintre cele mai prietenoase ţări faţă de Israel (...). Înţelegerile dintre noi şi Polonia rămân în continuare", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.