Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Belarusului în Franţa a fost rechemat la Minsk pentru consultări, după expulzarea omologului său francez de la Minsk

jurnaltv.md
Belarus Aleksandr Lukasenko

Belarusul şi-a rechemat ambasadorul din Franţa după ce a impus duminică plecarea omologului său francez de la Minsk, a anunţat luni diplomaţia din fosta republică sovietică, în plină criză cu statele europene, relatează AFP.

"Ambasadorul Belarusului în Franţa, Igor Fisenko, a fost rechemat la Minsk pentru consultări", a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe belarus, Anatoli Glaz.

Ambasadorul Franţei la Minsk, Nicolas de Bouillane de Lacoste, a părăsit Belarusul duminică la solicitarea autorităţilor locale.

Potrivit media belaruse, ambasadorul francez a fost expulzat pentru că nu şi-a prezentat niciodată scrisorile de acreditare preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

"Franţa nu a recunoscut rezultatul alegerilor de la 9 august 2020 şi nu mi-am prezentat scrisorile de acreditare", a confirmat Nicolas de Bouillane de Lacoste într-un mesaj video difuzat luni de ambasada Franţei la Minsk.

Potrivit ambasadei, diplomatul a prezentat pe 8 decembrie 2020 "copii ale scrisorilor de acreditare" ministrului afacerilor externe Vladimir Makei.

"Am petrecut aici zile dificile, dar de neuitat (...) Am întâlnit numeroase persoane curajoase şi cu spirit puternic", a subliniat ambasadorul în mesajul său video, promiţând că soţia lui şi cu el vor rămâne "mereu" alături de belaruşi.

La rândul său, Anatoli Glaz şi-a exprimat luni "regretul sincer" pentru neprezentarea scrisorilor de acreditare ale ambasadorului francez preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, potrivit Agerpres.ro.

"Avem interesul de a restabili pe deplin funcţionarea celor două misiuni diplomatice", în Franţa şi în Belarus, a dat el asigurări.

Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, s-a confruntat în 2020 cu o mişcare de protest fără precedent împotriva realegerii sale. Această mişcare a fost progresiv reprimată prin arestări şi exiluri forţate.

Minskul, un aliat apropiat al Moscovei, şi europenii, au de atunci relaţii glaciale, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.