Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Franței în Pakistan ar putea fi expulzat pentru a pune capăt protestelor din țară

ziare.com
Ambasadorul Franței în Pakistan, Marc Barety

Un grup islamist a pus capăt marţi blocării unei intrări în capitala pakistaneză Islamabad, după ce guvernul a promis că va discuta expulzarea ambasadorului Franţei, relatează dpa, potrivit AGERPRES.

Mii de activişti ai Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP), o grupare de extremă dreapta, au blocat duminică o intersecţie majoră spre Islamabad, interzicând intrările şi ieşirile din oraş.

Un cleric radical din fruntea protestului i-a cerut guvernului să-l expulzeze pe ambasadorul Franţei şi să anunţe un boicot oficial împotriva produselor din această ţară.

Ministrul pentru afaceri interne şi religioase a vorbit cu liderii protestatarilor în cursul nopţii de luni spre marţi, dându-le asigurări că parlamentul va lua în discuţie expulzarea diplomatului francez.

Guvernul a mai promis că va boicota produsele franceze, deşi nu este clar dacă vor fi interzise importurile.

Citește și: Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă promite o tranziție lină spre administrația Biden

'Ne-am dispersat după ce toate revendicările au fost îndeplinite', a declarat purtătorul de cuvânt al grupării, Qari Zubair.

În unele regiuni ale lumii musulmane au apărut proteste anti-franceze după ce preşedintele Emmanuel Macron a apărat, la sfârşitul lunii octombrie, dreptul de publicare de caricaturi, inclusiv a celor considerate ofensatoare.

Comentariile lui Macron au venit după ce, la 16 octombrie, profesorul Samuel Paty a fost decapitat în plină zi, în apropierea şcolii dintr-o suburbie pariziană unde preda, de un tânăr de 18 ani de origine cecenă.

Atacatorul, împuşcat mortal de poliţie, dorea să se răzbune pe profesor pentru că acesta le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed într-un curs referitor la libertatea de exprimare.

Premierul pakistanez Imran Khan a afirmat că 'valurile în creştere de islamofobie' în Europa şi ridiculizarea profetului Mahomed alimentează extremismul în rândul tinerilor musulmani.

Mai multe partide politice din Pakistan au lansat proteste masive împotriva reprezentării profetului, considerată blasfemie de către islam.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.