Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul României la UNESCO: Ne dorim o Rusie lipsită de frustrări

adrian cioroianu

Istoria relatiilor româno-ruse nu începe cu Deveselu, NATO fiind considerata o amenintare, de catre Rusia, cu mult înainte de acest moment, a declarat, miercuri, ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu.

Diplomatul, care a participat la o conferinta organizata de Universitatea Babes-Bolyai, a carei tema a fost guvernanta si securitatea, a subliniat în discursul sau ca România îsi doreste o Rusie stapâna pe sine si lipsita de frustrari.

'Este un accident pur personal faptul ca ma aflu pe o lista neagra a guvernului rus. Eu în continuare apreciez aceasta tara, care este unul dintre marii actori ai politicii contemporane. Cred ca orice om cu mintea acasa stie ce înseamna cultura rusa si nu as vrea sa sune paradoxal daca va spun ca ceea ce ne trebuie noua este o Rusie, culmea, stapâna pe ea si lipsita de frustrari. Nu ne avantajeaza o Rusie frustrata. Din pacate, maniera în care... nu Rusia, Rusia este denumirea unei tari admirabile, ne referim evident la un regim... maniera în care s-a comportat în ultimii ani, nu denota o stapânire de sine', a spus Cioroianu.

Acesta a amintit de trecutul imperial al Rusiei si a spus ca, în virtutea acestei istorii, poate ca este de înteles o manifestare de forta din partea acestei tari, dar numai câta vreme se pastreaza în limite rationale.

'Ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, în estul Ucrainei, în Crimeea, ceea ce se întâmpla pe cerul unor tari din alianta noastra unde mai apar avioane, mai aproape sau mai departe de granita, nu ne arata o Rusie care sa se simta bine în pielea ei. (...) Ne dorim o Rusie lipsita de frustrari, care sa nu mai vada neaparat în NATO o amenintare, care sa nu se lege de acest pretext care este Deveselu. Nu Deveselu începe istoria relatiilor dintre România si Rusia. În doctrina militara a Rusiei, NATO, din care noi facem parte de mai bine de un deceniu, era oricum vazuta ca o amenintare', a spus Cioroianu.

În discursul tinut la deschiderea conferintei, diplomatul român a vorbit si despre importanta mentinerii proiectului Uniunii Europene (n. r. - referindu-se la referendumul de parasire a UE din Marea Britanie, din iunie a.c.), pe care îl considera o poveste de succes în istoria continentului, dar si despre nevoia prezentei SUA în Europa.

'Avem în egala masura nevoie de prezenta americana în Europa. Este în interesul national al României ca SUA sa fie prezente în Europa. Din acest punct de vedere sfatuiesc pe toti cunoscutii, prietenii, studentii mei sa urmarim si dincolo de anecdota ceea ce se întâmpla în campania politica electorala din SUA. Oricât ar fi de paradoxal, acea cursa electorala de la mii de kilometri, ne poate influenta prin consecintele sale', a spus Cioroianu.

Conferinta internationala 'Guvernanta, Intelligence si Securitate în secolul XXI' care se desfasoara miercuri la Cluj-Napoca este organizata de Facultatea de Istorie si Filosofie a UBB, împreuna cu Departamentul de Studii internationale si Istorie Contemporana si cu Scoala doctorala de Relatii Internationale si Studii de Securitate.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.