Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amenințare colosală pentru omenire: sfârșitul vieții de pe Pământ ar putea veni din Antarctica

britannica.com
antarctica

Antarctica, cunoscută ca fiind cea mai mare masă de gheață și zăpadă de pe Terra, ascunde o amenințare colosală pentru omenire. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Columbia din New York, eruptia unuia dintre cei 138 de vulcani înghetați sub calota de gheață ar putea declanșa o serie de evenimente catastrofale la nivel global, informează Geological Society.

Sub imensa calotă de gheață a continentului se întinde cea mai extinsă regiune vulcanică de pe Pământ, adăpostind nu mai puțin de 138 de vulcani.  91 dintre acestea au fost identificați abia în cursul anului 2017.

Este posibil ca unul dintre vulcanii din Antarctica să erupă pe acest continent situat în cel mai sudic punct?

Deși acești vulcani sunt considerați relativ tineri în comparație cu alți vulcani, fiind expresii ale materialului încălzit care ajunge la suprafață din adâncurile Pământului, oamenii de știință nu au reușit să determină cu certitudine dacă aceștia sunt activi din punct de vedere vulcanic sau nu, conform autorilor studiului.

Un pericol imens

În momentul de față, doar doi vulcani de pe continentul acoperit de gheață sunt clasificați ca fiind activi: Insula Deception, o masă de pământ în formă de potcoavă la nord de continent, care face parte din Insulele Shetland de Sud; și Muntele Erebus, cel mai înalt vârf al continentului, cu o înălțime de 3.794 de metri. Se crede că este cel mai sudic vulcan activ din lume.

„Erebus, care tronează deasupra bazei de cercetare McMurdo de pe Insula Scott, a erupt continuu cel puțin din 1972„, a declarat Conor Bacon, cercetător postdoctoral la Observatorul Terestru Lamont-Doherty de la Universitatea Columbia din New York.

De atunci, se știe că Muntele Erebus aruncă ocazional „bombe” de rocă, cunoscute colectiv sub numele de erupții stromboliene, potrivit Observatorului Terestru al NASA.

„Una dintre cele mai interesante caracteristici ale sale este lacul de lavă persistent care ocupă unul dintre craterele [sale] de vârf, unde materialul topit este prezent la suprafață”, a declarat Bacon. „Acestea sunt, de fapt, destul de rare, deoarece trebuie îndeplinite anumite condiții foarte specifice pentru a se asigura că suprafața nu îngheață niciodată”.

Deception Island

Deception Island găzduiește un vulcan activ care a erupt ultima dată în 1970, potrivit Deception Island Antarctic Specially Managed Area, care monitorizează insula pentru activitatea vulcanică.

În prezent, insula este clasificată ca fiind „verde”, ceea ce înseamnă că nu se așteaptă nicio erupție. Deși există doar doi vulcani activi pe continent, Antarctica este presărată cu fumarole, niște guri vulcanice care eliberează gaze și vapori în aer.

Atunci când condițiile sunt potrivite, acumulările din aceste guri de aerisire pot forma depozite cunoscute sub numele de turnuri de gheață de fumarole, care pot atinge înălțimi de 3 metri.

Chiar dacă cercetătorii monitorizează în mod constant vulcanii din Antarctica cu ajutorul unor instrumente, poate fi dificil de prezis când anume va erupe unul dintre ei. Cu alte cuvinte, în afară de cei doi vulcani activi și de diferitele fumarole, este greu de spus dacă oricare dintre ceilalți vulcani ai continentului ar putea erupe.

Numai pe Muntele Erebus și pe Insula Deception „există doar un număr mic de instrumente de monitorizare permanentă”, spune Bacon.

„Aceste rețele constau în principal din seismometre pentru a detecta activitatea seismică asociată cu tulburările vulcanice. Din când în când, cercetătorii vor desfășura rețele de instrumente mai extinse pentru a efectua studii specifice, dar acest lucru prezintă în mod evident un număr uriaș de provocări logistice în comparație cu numeroșii vulcani mult mai accesibili din alte părți ale lumii.”

O altă provocare îi așteaptă pe oamenii de știință, a adăugat el. „În plus față de provocările logistice, instalațiile permanente trebuie să fie suficient de robuste pentru a supraviețui condițiilor dure și nopților lungi de la polul polar”, a spus Bacon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.