Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii cer Chinei să pună capăt agresivității în Marea Chinei de Sud

Antony Blinken
Antony Blinken

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a cerut Chinei, marţi, la Jakarta, să pună capăt actelor sale agresive în regiunea indo-pacifică, în cadrul primului său turneu în Asia de Sud-Est, informează AFP preluat de agerpres.

"Suntem hotărâţi să garantăm libertatea de navigaţie în Marea Chinei de Sud, unde actele agresive ale Beijingului ameninţă un comerţ în valoare de peste trei trilioane de dolari în fiecare an", a susţinut şeful diplomaţiei americane într-un discurs la Universitatea Indoneziei.

 


El a reafirmat, de asemenea, angajamentul Washingtonului pentru "pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan", aflată în prezent mai mult ca niciodată în centrul tensiunilor extreme dintre cele două mari economii ale lumii.

Insistând asupra dorinţei sale de a consolida alianţele cu statele din regiune, Antony Blinken s-a angajat să "protejeze dreptul tuturor ţărilor de a-şi alege propria cale, libere de orice presiune sau intimidare".

"Nu este vorba de o competiţie între o regiune centrată pe America sau pe China", a pledat el.

"Există multă îngrijorare, din Asia de Nord-Est până în Asia de Sud-Est şi de la fluviul Mekong până la insulele din Pacific cu privire la acţiunile agresive ale Beijingului".

Secretarul de stat american a acuzat China că "revendică mările deschise ca pe propriul său teritoriu" şi că "denaturează pieţele deschise prin subvenţii acordate companiilor sale de stat" sau că "refuză exporturile sau abrogă acordurile cu ţările a căror politică o contestă".

"Ţările din regiune doresc ca acest comportament să se schimbe. Şi noi la fel", a insistat Blinken.

Regiunea înregistrează tensiuni în creştere în Marea Chinei de Sud, deoarece Beijingul revendică aproape în întregime toată această zonă cheie pentru schimburile comerciale, zonă revendicată şi de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.