Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii dezvoltă o armă de top pentru a contracara amenințările cu rachete hipersonice din partea Chinei și a Rusiei

CBS
armata americana garda nationala

Marina americană dezvoltă sisteme de energie dirijată ca o potențială apărare împotriva rachetelor hipersonice, a declarat amiralul principal al Marinei americane, calificând progresele făcute de Rusia și China în tehnologia armelor hipersonice drept „o preocupare semnificativă".

Amiralul Michael Gilday, șeful operațiunilor navale, a declarat joi că dezvoltarea unor sisteme care ar folosi lasere de mare energie sau microunde de mare putere pentru a distruge o amenințare reprezintă o prioritate de top pentru Marina Militară.

"Din punct de vedere defensiv, ne concentrăm asupra amenințării", a declarat Gilday joi, în timpul unui eveniment organizat la Heritage Foundation. "Nu o ignorăm", a mai spus oficialul american, citat de CNN.

Rachetele hipersonice, care se deplasează cu o viteză de cinci ori mai mare sau chiar mai mare decât viteza sunetului, reprezintă o provocare unică pentru sistemele defensive americane. Ele zboară mult mai repede decât rachetele tradiționale și nu zboară ca rachetele balistice pe traiectorii previzibile, ceea ce le face mult mai dificil de detectat și interceptat.

Gilday a remarcat progresele făcute de adversari precum Rusia și China în domeniul armelor hipersonice. "Acestea reprezintă o preocupare semnificativă", a spus Gilday. "Atât Rusia, cât și China dezvoltă aceste capacități și vor pune în practică aceste capacități în scurt timp".

Rusia a folosit racheta sa hipersonică Kinzhal în războiul din Ucraina, în timp ce China a testat anul trecut un vehicul de planare hipersonic.

Cum funcționează?

Sistemele de energie dirijată, care utilizează lasere sau emițătoare de microunde pentru a distruge un sistem sau pentru a-i perturba componentele electronice, reprezintă o opțiune potențială pentru apărarea împotriva armelor hipersonice.

În această lună, Marina a instalat sistemul laser HELIOS de la Lockheed Martin pe USS Preble. HELIOS, acronimul de la High Energy Laser with Integrated Optical-dazzler and Surveillance (laser cu energie ridicată cu orbitor optic integrat și supraveghere). Este cel mai recent sistem din cadrul eforturilor Marinei de a pune în funcțiune arme laser defensive mai puternice și mai capabile.

Heidi Shyu, subsecretarul apărării pentru cercetare și inginerie din armata SUA, a numit sistemele de energie dirijată ca fiind un domeniu tehnologic de importanță critică pentru Departamentul Apărării. Timp de ani de zile, sistemele de energie dirijată care utilizează lasere sau emițătoare de microunde pentru a distruge ținte au fost subiect de science-fiction, dar tehnologia s-a maturizat în cele din urmă până la punctul în care poate fi pusă în teren de către armată, a declarat Shyu la începutul acestui an.

În 2014, Marina Militară a testat și desfășurat cu succes un sistem de arme laser pe USS Ponce în Golful Persic. Sistemul a fost capabil să angajeze drone, avioane mici și bărci mici. Anul trecut, Marina a testat un sistem laser mai avansat pe USS Portland.

SUA se află încă în procesul de testare a diferitelor sisteme hipersonice, unele dintre acestea fiind întârziate de o serie de eșecuri la teste.

Arma de răspuns rapid lansată din aer, sau ARRW (Air-launched Rapid Response Weapon), a suferit trei eșecuri consecutive la teste înainte de cel mai recent succes al său, în aprilie.

În iulie, un test al Corpului de planare hipersonic comun a eșuat după ce a apărut o "anomalie" în timpul primului test al sistemului complet, a declarat Pentagonul. Testul anterior al Corpului comun de planare hipersonic, un proiect comun al Marinei și Armatei, s-a încheiat, de asemenea, prematur, când racheta de propulsie a cedat. Fără racheta de propulsie, Pentagonul nu a putut continua cu un test al Corpului de planare hipersonic comun.

Planuri pentru viitor

Dar Gilday a declarat joi că serviciile sunt în continuare angajate în succesul programului. Armata va fi prima care va pune în funcțiune racheta anul viitor, în timp ce Marina plănuiește să pună racheta pe distrugătoare în 2025 și pe submarinele de atac rapid în 2028.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.