Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii mai au o 'armă': Radio Europa Liberă vrea să contribuie la dinamitarea propagandei ruse în Ucraina

Tagesschau
Ucraina Rusia harta map

În timp ce trupe ruseşti sunt comasate la frontiera ucraineană, postul de radio american Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) încearcă să străpungă "zidul de propagandă rus", explică directorul său regional, Kiryl Sukhotski, într-un interviu acordat France Presse.

Postul de radio, finanţat de Congresul american şi al cărui sediu este la Praga, a fost fondat în 1950 pentru a emite spre blocul comunist. El a contribuit, patru decenii mai târziu, la căderea regimurilor totalitare în Europa Centrală şi de Est.

În prezent, el emite în continuare în 27 de limbi - inclusiv rusă, belarusă şi ucraineană - spre 23 de ţări, pe fondul restrângerii drastice a libertăţii presei, scrie agerpres.ro.

În Ucraina, postul de radio citat are peste 200 de jurnalişti şi joacă un rol major în acoperirea mediatică a tensiunilor de la frontiera ruso-ucraineană, explică Kiryl Sukhotski, director regional pentru Europa şi producţie de televiziune.

"Rolul nostru este de a furniza o informaţie obiectivă şi imparţială publicului nostru din ambele părţi ale conflictului", asigură el. "Suntem o media alternativă, nu suntem părtinitori. Străpungem zidul propagandei ruse", adaugă acesta.

RFE/RL, care vizează o audienţă de 37 milioane de persoane, şi-a intensificat activităţile în regiune după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, urmată de un război în estul Ucrainei cu separatişti proruşi, susţinuţi inclusiv militar de Kremlin, în pofida negărilor acestuia.

RFE/RL a lansat canalul de televiziune în limba rusă Current Time, precum şi programe destinate regiunilor Donbas şi Crimeea.

Jurnaliştii postului de radio, atât cei permanenţi, cât şi colaboratorii independenţi primesc constant ameninţări din partea responsabililor ruşi şi a rebelilor ucraineni.

Unii pot chiar ajunge în spatele gratiilor, precum Vladislav Iesipenko, arestat în martie şi care riscă până la 15 ani de închisoare pentru acuzaţii de spionaj.

De la reportajul pe teren până la jurnalism pe baza datelor, ei explorează toate genurile jurnalistice.

Săptămâna trecută, un jurnalist de la RFE/RL a relatat astfel sosirea unor soldaţi ruşi la frontiera ucraineană şi în Belarus, bazându-se pe conturile lor de pe TikTok.

"Unii soldaţi difuzează înregistrări video pe TikTok care îi arată mergând spre frontieră şi există sute de comentarii precum 'oh, fiul meu se duce acolo' sau 'fiul meu este în acest tren' ori 'iubitul meu este acolo'", relatează Sukhotski.

"Am început să vorbim cu familiile celor care postează comentarii şi dintr-odată am reuşit să întocmim un tablou al acestor zeci de mii de soldaţi care se duc în Belarus şi la frontiera ucraineană, pur şi simplu observând conturile lor de pe TikTok".

RFE/RL se organizează astfel pentru a combate dezinformarea rusă prin diverse canale media "de reacţie rapidă".

"Creăm o nouă unitate la Kiev care va reacţiona rapid, în aceeaşi zi chiar, la informaţiile false, la dezinformări, la propagandă, spunând pur şi simplu 'de acord, asta este adevărat, asta nu este adevărat'", explică Sukhotski.

"Rusia a înţeles foarte repede că nu este necesar să mintă pentru o propagandă reuşită, este suficient să ascundă contextul şi să creeze o perdea de fum", subliniază el.

"Sarcina noastră este de a prezenta contextul pentru ca publicul nostru să poată lua propriile sale decizii, motiv pentru ce autorităţile ruse percep aceasta ca pe o ameninţare", potrivit lui.

RFE/RL este desemnat drept "agent al străinătăţii" de către Moscova din 2017, ceea ce îi atrage o avalanşă de proceduri judiciare costisitoare.

Amintind tentativele Moscova de a bruia emisiunile radio în timpul Războiului rece, Sukhotski subliniază necesitatea de a dispune de o varietate de canale. Postul de radio este prezent pe platformele americane Facebook şi Twitter, dar şi pe reţelele de social media ruse ca VKontakte şi Odnoklassniki.

"Întregul peisaj digital se schimbă rapid şi dacă nu ne schimbăm în acelaşi timp, vom fi depăşiţi", spune el.

"Poate fi blocat un site web, dar ar fi foarte dificil să fie blocat Facebook sau YouTube. Rusia nu a reuşit încă asta".

"Acesta este avantajul reţelelor de socializare care ne permite să fim prezenţi în pofida tuturor tentativelor autorităţilor de a ne bloca", a mai spus Sukhotski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.