Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii pun picioru-n prag: Decizii de ultimă oră în privinţa Statului Islamic

ISIS

SUA au anunţat joi trecerea pe listele lor negre cu organizaţii 'teroriste' a ramurilor organizaţiei Stat Islamic (SI) în Libia, Arabia Saudită şi Yemen, administraţia de la Washington fiind preocupată de creşterea puterii SI în aceste trei ţări, relatează AFP. Aceste măsuri administrative ale Departamentului de Stat au ca şi consecinţă concretă impunerea de 'sancţiuni cetăţenilor străini care au comis sau riscă să comită acte teroriste ce ameninţă securitatea cetăţenilor americani', potrivit unui comunicat al departamentului. Washingtonul doreşte de asemenea să protejeze 'securitatea naţională, politica externă sau economia SUA', menţionează sursa citată, conform Agerpres.

 

În detaliu, ramura libiană a organizaţiei 'Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL)', potrivit desemnării făcute de către Departamentul de Stat, figurează de acum pe lista 'organizaţiilor teroriste străine' elaborată de administraţia americană.

 

SI în Libia, precum şi ramurile grupării ultraradicale armate în Arabia Saudită şi Yemen, sunt de asemenea înscrise pe o altă listă americană, cea a 'teroriştilor internaţionali'.

 

După cum este procedura în acest gen de măsuri administrative, respectivele organizaţii şi membrii lor sunt supuşi unui regim de sancţiuni şi penalităţi şi orice cetăţean american are interdicţia de a acorda 'sprijin material sau resurse' sau de a realiza 'tranzacţii' financiare cu aceste grupuri.

 

Bunurile şi interesele pe care aceste organizaţii le-ar deţine în SUA sunt de asemenea teoretic îngheţate.

 

Unul dintre obiectivele strategiei americane şi ale coaliţiei internaţionale împotriva SI este de a lupta împotriva surselor de finanţare ale grupării jihadiste. În acest scop, Trezoreria americană a anunţat de altfel sancţiuni împotriva a şase indivizi suspectaţi de finanţarea grupărilor Al-Qaida, Frontul al-Nosra, Al-Qaida în Peninsula Arabică (Aqpa) şi Stat Islamic. Aceste grupări sunt înscrise de mult timp pe listele cu terorişti ale administraţiei americane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.