Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANABI, o instituție de forță în România: Suma fabuloasă pusă sub sechestru în cei 7 ani de activitate / Bilanț MJ

ANABI

În cei şapte ani de existenţă, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a indisponibilizat peste 191 milioane euro, bani proveniţi din infracţiuni.

ANABI a împlinit şapte ani de activitate, iar Ministerul Justiţiei a realizat un bilanţ al activităţii acestei instituţii:

*operaţionalizarea Sistemului naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni (ROARMIS);

*aprobarea, prin Hotărârea de Guvern nr. 541/2023 a Metodologiei de emitere, distribuire şi decontare a voucherelor destinate victimelor infracţiunii;

*identificarea a 9.972 bunuri în 2.361 cereri;

*632 conturi bancare în administrare/evidenţă cu o valoare totală de 953.422.745 lei - sumă indisponibilizată (echivalent 191.911.657 euro);

*o valoare totală de aproximativ 13 milioane euro pentru bunurile mobile sechestrate aflate în administrare;

*60.707 hotărâri judecătoreşti centralizate şi analizate prin care s-a dispus confiscarea specială/confiscarea extinsă/repararea prejudiciului;

*implementarea a 4 proiecte cu finanţare externă nerambursabilă;

*14 milioane euro atrase prin PNRR pentru consolidarea infrastructurii necesare sistemului judiciar în vederea administrării adecvate a bunurilor indisponibilizate.

Conform MJ, ANABI continuă atingerea ţintelor şi jaloanelor asumate prin PNRR, respectiv construirea a 5 depozite pentru bunurile indisponibilizate, un sistem informatic şi două aplicaţii IT dezvoltate.

În acest sens, în anul 2023, au fost semnate, cu Ministerul Justiţiei, două contracte importante. Unul dintre acestea vizează implementarea proiectului "Îmbunătăţirea capacităţii de depozitare a ANABI în ceea ce priveşte administrarea şi valorificarea bunurilor indisponibilizate pe parcursul proceselor penale", cu un buget total de 77.350.000 lei (din care 65.000.000 lei - fonduri europene nerambursabile din PNRR).

Al doilea contract vizează implementarea proiectului "Dezvoltarea sistemului informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni (ROARMIS 2), modernizarea site-ului de prezentare a instituţiei şi a portalului ANABI pentru derularea licitaţiilor electronice", cu un buget total de 2.796.500 lei, (din care 2.350.000 lei - fonduri europene nerambursabile din PNRR).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.