Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANAF a pus gand rau bogatilor. Cum afla Fiscul de veniturile ascunse

bani

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sau Fiscul, cum se obisnuieste a i se mai spune, va verifica inca 4.600 de "bogati" din ianuarie 2015. ANAF va beneficia de 7 noi servicii teritoriale, pe langa cel din Bucuresti, care vor contribui la verificarea mai multor persoane cu averi insemnate.

Până în prezent, ANAF a verificat 30 de persoane cu averi mari, de peste 25 milioane de euro. Dintre acestea, 11 nu au putut justifica complet veniturile . Nu toate aceste cazuri devin insa publice, daca cei vizati isi achita datoriile. Insa in alte cazuri ANAF continua procedurile in contencios si face inclusiv sesizari penale.

„În 2015, vor fi supuşi verificării preliminare (cei 4.600 - n.red.) în funcţie de care se va purcede la inspecţia fiscală propriu-zisă în timpul căreia trebuie să dovedească fiscalizarea veniturilor“, afirmă preşedintele ANAF Gelu Stefan Diaconu.

La acestia se adauga si 370 de persoane cu averi foarte mari care nu au putut fi verificate anul acesta din cauza gradului foarte ridicat de complexitate a procedurii.

Anul viitor, acţiunile se vor intensifica. „Vor fi surprize. Mulţi dintre cei care se plimbă acum cu Ferrari sau mai ştiu eu ce şi n-au fost întrebaţi dacă şi-au fiscalizat veniturile să se aştepte la verificări. Avem în vedere averea afişată, adică bunuri imobiliare şi mobile, bani în conturi, acţiuni şamd“, spune Gelu Ştefan Diaconu.

Conform Codului de procedură fiscală, inspectorii constată dacă există diferenţe semnificative între veniturile estimate pe baza situației fiscale personale şi cele declarate. Dacă diferenţele depăşesc 10%, dar nu mai puţin de 50.000 lei, sunt continuate verificările.

Cum află Fiscul veniturile ascunse?

Metoda sursei şi cheltuirii fondului: Sunt avute în vedere fluxurile de numerar. Veniturile sustrase de la impozitare sunt aflate prin compararea cheltuielilor cu veniturile declarate în perioada supusă verificării.

Metoda fluxurilor de trezorerie: Sunt analizate intrările şi ieşirile de sume în/din conturile bancare, precum şi intrările şi ieşirile de sume în numerar. Sunt identificate venituri nedeclarate, prin analizarea valorii şi frecvenţei depunerilor în conturile bancare şi a surselor acestor depuneri.

Metoda patrimoniului: Sunt analizate creşterea şi descreşterea patrimoniului net. Sunt analizate efectele pe care le au asupra patrimoniului net achiziţionarea de active, reducerea de obligaţii şi cheltuielile efectuate din surse de venit care nu sunt declarate ca impozabile.

Capital.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.