Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANAF face un anunț important: Noi reguli pentru românii care închiriază bunuri mobile și imobile (Document)

Instagram
venituri din chirii ANAF

ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistență contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile din patrimoniul personal.

„Într-o manieră accesibilă și simplificată, ghidul conține informații utile privind definirea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, contractul de locațiune și înregistrarea fiscală a acestuia, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), modalitățile de plată ale impozitului și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și referitor la taxa pe valoarea adăugată ori sancțiuni”, transmite ANAF.

Principalele prevederi

Ghidul fiscal pentru anul 2024 privind veniturile din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile conține următoarele prevederi principale:

- Definirea veniturilor. Veniturile din cedarea folosinței bunurilor includ venituri obținute din închirieri, subînchirieri, arendarea bunurilor agricole și închirierea camerelor în scop turistic.

- Contractul de locațiune. Contractele de locațiune trebuie înregistrate fiscal la autoritățile competente în termen de 30 de zile de la semnarea sau modificarea acestora.

- Închirierea bunurilor. Se disting două scenarii principale pentru calculul venitului net anual:

  • Persoane fizice care închiriază altor persoane fizice: venitul net se stabilește prin deducerea unei cote de 20% din venitul brut pentru cheltuieli, iar impozitul este de 10% aplicat pe venitul net.
  • Persoane fizice care închiriază persoanelor juridice: venitul brut include cheltuielile suportate de chiriaș și impozitul este reținut și declarat de plătitor.

- Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS). Contribuabilii datorează CASS dacă veniturile anuale estimate sunt cel puțin egale cu 6 salarii minime brute pe țară.

- Modalități de plată. Impozitele și contribuțiile pot fi plătite prin card bancar, virament bancar sau mandat poștal.

- Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA). Anumite operațiuni de închiriere sunt scutite de TVA, dar există opțiunea de a opta pentru taxare, care trebuie notificată autorităților fiscale.

- Sancțiuni. Amenzile pentru nedepunerea declarațiilor fiscale pot varia între 50 și 500 de lei.

- Informații suplimentare și interacțiunea cu ANAF: Se oferă detalii despre cum contribuabilii pot accesa informații și cum să interacționeze cu ANAF prin mijloace electronice.

Aceste prevederi sunt menite să ajute contribuabilii să înțeleagă obligațiile fiscale asociate cu veniturile din închirieri, inclusiv aspecte legate de înregistrarea contractelor, calculul impozitelor și modul de interacțiune cu autoritățile fiscale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.