Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANAF: 'Structura finală a Fişierului Standard de Control Fiscal este cea publicată pe site'

antena3.ro
anaf

Structura finală a Fişierului Standard de Control Fiscal (SAF-T) este cea publicată săptămâna trecută pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a declarat, miercuri, directorul general adjunct al instituţiei, Sia Jiru, în cadrul unei conferinţe pe teme de fiscalitate.

"Documentul publicat pe site-ul ANAF reprezintă structura finală a fişierului SAF-T", a afirmat Sia Jiru.

Totodată, reprezentanta ANAF a menţionat că nedepunerea SAF-T la termenele legale, în primă fază după depăşirea perioadei de graţie, se sancţionează cu amendă între 1.000 - 5.000 de lei.

"În cazul nedepunerii sau depunerii incomplete a declaraţiei D-406 SAF-T (...) sunt două tipuri de contravenţii: nedepunerea la termenele prevăzute de lege a Fişierului Standard de Control Fiscal, în primă fază după depăşirea perioadei de graţie, evident, se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, iar depunerea incorectă ori incompletă a Fişierului Standard de Control Fiscal cu amendă de la 500 de lei la 1.500 de lei. Sigur că nu se sancţionează contravenţional, propunerea pe care am făcut-o la Ministerul de Finanţe am aliniat-o cu celelalte tipuri de contravenţii, deci nu se sancţionează contravenţional persoanele care corectează Fişierul Standard de Control Fiscal până la termenul legal de depunere a următorului fişier şi persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corectează Fişierul Standard de Control Fiscal ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile", a precizat Sia Jiru.

De asemenea, directorul general adjunct al ANAF a explicat că România a implementat o versiune a Fişierului Standard de Control Fiscal care are la bază versiunea OECD SAF-T 2.0, potrivit Agerpres.ro.

"Structura SAF-T implementată în România are la bază versiunea OECD SAF-T 2.0, versiune care a stat la baza definirii fişierului standard de control pentru România. Statele care au implementat până în prezent raportarea SAF-T şi-au dezvoltat propriile versiuni, care au transpus mai mult sau mai puţin versiunea de bază adoptată de OECD. În acest sens, nu se pot stabili diferenţe general valabile între versiunea românească a SAF-T şi versiunile implementate în alte state. O eventuală analiză de acest gen poate fi posibilă doar în relaţia distinctă cu un anumit stat. Toate statele care au implementat SAF-T au avut în vedere tendinţele de standardizare de la nivel european şi nevoia proprie a statului respectiv de asigurare a unui număr minim de elemente în strictă corelaţie cu cele obligatorii de constituit şi de raportat, în conformitate cu prevederile legale din statele respective. România a decis implementarea SAF-T prin adoptarea unei variante cât mai apropiate de versiunea OECD 2.0, având în vedere tendinţele de standardizare de la nivelul Uniunii Europene, tendinţe la care în curând se vor alinia şi celelalte state", a încheiat Sia Jiru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.